Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.413

Dlužník v insolvenci a dědictví - postup dědění a možnost odmítnutí části dědictví

Odesláno: 
Otevřeno 3504 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zemřela mi matka a jsme s bratrem dědici. Jde o bezdlužné dědictví, ale zajímá mě, zda musím přijmout celou polovinu hodnoty majetku a či si mohu popř. vybrat.
Bratr chce dům, neznám hodnoty zbylého majetku, tam je les, pozemky ale ve spoluvlastnictví, podíl v druzstvu, hotovost na účtu.
Je potřeba v řízení právní zástupce, či notář ví jak regulerně postupovat? A jak postupovat po rozdělení, informovat insolvenčního správce?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, o tom, že máte dědit je nutné informovat Vašeho insolvenčního správce a o tom, že jste v insolvenci je nutné zase informovat notáře, který bude dědictví projednávat. Radit co přijmout a co odmítnout nebo jak se vyrovnat s bratrem nemohu neboť neznám hodnotu majetku a dluhů zůstavitele. To je třeba řešit jak se správcem či notářem, který majetek pro účely dědického řízen musí ocenit. A dále je nutné se rovněž dohodnout i s Vaším bratrem coby druhým dědicem. Navíc je nutné mít na paměti, že se dědí i dluhy zůstavitele, které je však nutné co nejdříve uhradit.