Počet stránek ve webu: 43.141


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.197

Insolvence, smlouva o daru a životní minimum, hmotná nouze

Odesláno: 
Otevřeno 1564 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím vás o radu protože jsme v patové situaci a insolvenční správce s námi zrovna moc nespolupracuje.
Přítelkyně na mateřské dovolené MD, pobírá rodičovský příspěvek RP a dávky hmotné nouze DHN které dělají dohromady přesně životní minimum ŽM proto se otec při vyhlášení osobního bankrotu musel zaručit důchodovou smlouvou ze výši dlužné částky tj. 2450 Kč bude pravidelně splácet za ní. Tu jsme doložili na OSSZ kde však tuto částku berou jako příjem, tudíž ji ponížili o 2450 Kč životní minimum, takže je na té samé částce při které ji soud nepovolil oddlužení.
Co máme nyní dělat nemůže si dovolit splácet pod hranicí životního minima, zruší nám za těchto podmínek insolvenci nebo jak se to dá řešit.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, bohužel systému dávek státní sociální podpory nerozumím, zde by bylo vhodné se obrátit na naši sociální pracovnici, neboť já nevím jakým způsobem posuzuje OSSZ příjmy člověka.
Na obranu bych zde však uvedla, že příjem z darovací smlouvy či smlouvy o důchodu je sice příjmem dlužníka, který on neuvidí, ale tento příjem bude dárcem zasílán přímo na účet insolvenčního správce pro účely oddlužení, a to proto, aby dlužník mohl splnit zákonné podmínky pro povolení oddlužení. Jedná se tedy o příjem účelově určený a dlužník nemá možnost s tímto příjmem nakládat jinak než je to, že jej dárce zašle na účet dlužníka, čímž fakticky dlužníkovi přispěje na jeho oddlužení.

Váš dotaz se netýká výkonu exekuce. Dotaz prosím uložte do formuláře na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/dotaz/. Dotazy přijímáme každý lichý týden v pondělí po 10. hodině.
Máte také možnost zeptat se právničky v online chatu. Ten je k dispozici každý sudý týden v sobotu mezi 9. -11. hodinou na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/chat.html.