Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.998

Pokuta od dopravního podniku a výzva k uhrazení před exekucí

Odesláno: 
Otevřeno 979 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
04/2015 jela dcera nejspíš na černo v Praze a přišel jí dnes (21.07.2017) dopis, že má zaplatit 24 Kč za jízdenku, 16 Kč za dopis od advokáta a 1500 Kč jako přirážka - tj. celkem 1540 Kč. Žádné upomínky od dopravního podniku města Prahy DPMP jí předtím nepřišly.
Advokát píše, že musíme uhradit částku do sedmi dnů, což nevím, zda zvládnu finančně. Má povinnost Dopravní podnik města Prahy DPMP svou pohledávku upomínat a do jaké doby? Přišel jen dopis od advokáta. Je možné uhradit jen pokutu DP, nebo musí uhradit i jakousi přirážku?
Hrozí mi exekuce, když nezaplatíme? Nebo soud?
Co mi radíte, zaplatiit nebo se zkusit nějak bránit?
Máme nějakou šanci na nižší pokutu?
Myslela jsem, že se musí dluh předem upomínat.
Děkuji moc za odpověď.
 
Zdravím Vás, v tomto případě je nutné uhradit i přirážku. Pokud nemáte peníze na úhradu celé částky, hraďte alespoň částečně. Dopravní podnik je oprávněn tyto pohledávky, včetně přirážky vymáhat soudní cestou, takže exekuce zatím nehrozí, ale žaloba u soudu již ano. Proto uhraďte dluh dle Vašich možností, a to i částečně, abyste uhradila alespoň něco a tím oddálila soudní vymáhání dané pohledávky. Pokud byste nehradila nic, věřte, že dluh by byl neprodleně soudně vymáhán a dopravní podnik by vyhrál a Vy byste byla povinna zaplatit dopravnímu podniku mnohem vyšší částku než nyní. Popřípadě se zkuste s věřitelem či advokátem dohodnout na splátkovém kalendáři. Nic jiného se dělat nedá.
 
Děkuji ještě jednou za odpověď. Myslela jsem, že podle nového Občanského zákoníku musí upomínat do jednoho roku.
 
Zdravím Vás, nikdo nikoho upomínat nemusí, ale věřitel (DP) musí podat v promlčecí době (3 roky od udělení pokuty) žalobu s návrhem na vydání platebního rozkazu. Kopie žaloby bude žalovanému doručena a žalovaný se může bránit, nebo ještě před podáním žaloby vše uhradit, což by bylo nejlepší.
Rozhodnutím na základě něhož může být exekuce vedena je rozhodnutí soudu (platební rozkaz či rozsudek), který musí být pravomocný a vykonatelný.
 
Děkuji ještě jednou za vysvětlení. Hezký den
 
Zdravím Vás, není zač, Od toho jsme tady.