Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.464

Obstavení účtu exekutorem v době lhůty na dobrovolné zaplacení dluhu exekutorovi

Odesláno: 
Otevřeno 765 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
kamarádce došla 3.7.2017 exekuce s vyčíslením částky a lhůtou 30 dní na zaplacení.
Dnes (20.07.2017) 20.7. zjistila, že má obstavený celý účet. Nemá to z čeho zaplatit ani z čeho žít.
Mají na to nárok?
 
Zdravím Vás, bohužel ano, neboť exekutor může exekuci vymáhat i vícero způsoby provedení exekuce současně.
Pro Vaši kamarádku však existuje řešení, a to, že půjde na pobočku banky, u níž je blokovaný účet veden a zde požádá o výplatu nezabavitelné částky určené povinnému dle ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Banka by na základě této žádosti měla Vaší kamarádce vyplatit dvojnásobek životního minima jednotlivce, což činí cca 6.820,- Kč. Jen dodávám, že o výplatu této částky může povinný požádat pouze jedenkrát po celou dobu trvání exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného, o čemž by měla být kamarádka v exekučním příkazu od exekutora v písemné formě poučena.
Mám za to, že pokud na účtu peníze na úhradu byly, exekuce již byla uhrazena, neboť banka peníze z účtu převedla na účet exekutora.
Pokud by peníze na účtu k úhradě exekuce nedostačovaly, doporučuji Vaší kamarádce následující krok, aby měla příští měsíc z čeho žít. Bude dobré se v zaměstnání dohodnout na výplatě mzdy buď v hotovosti nebo formou poštovní poukázky, a to proto, aby zbylá část mzdy (po provedení srážek ze mzdy) nebyla zaměstnavatelem kamarádky odeslána na účet blokovaný exekutorem, čímž by došlo k tomu, že kamarádka by neměla z čeho žít.