Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.647

Zúžení SJM pro exekuci manžela, manželky - ochrana majetku v SJM zúžením

Odesláno: 
Otevřeno 841 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
můj dotaz směřuje k zúžení SJM. Mám ve svém vlastnictví byt v Jihočeském kraji v hodnotě cca 2mil. Kč, který mám na rekreaci případně na pronájem. V katastru jsem zapsána jako jediný vlastník bytu. V Kupní smlouvě (která je taktéž uložena na katastru) na tento byt je poznámka, že je byt kupován jen z mých peněz a manžel na něj nemá žádné právo. Níže zasílám znění prohlášení:
Prohlášení:
Já, níže podepsaný, manžel kupující, tímto stvrzuji, že celá kupní cena předmětu této kupní smlouvy je hrazena z výlučných prostředků mé manželky a tudíž se předmětné nemovitosti stanou jejím výlučným vlastnictvím a nebudou náležet do společného jmění manželů.

Přesto, bohužel, došlo k tomu, že na manžela (který podniká) byla vydána exekuce a exekutor zablokoval i tuto moji nemovitost. Přitom dlužná částka byla necelých 6000, - korun, samozřejmě s náklady se vyšplhala výše.
Lze se před případnými dalšími blokacemi exekutorů ještě nějak účinněji bránit? Např. je potřeba notářský zápis nebo zveřejnění Kupní smlouvy v nějakém seznamu kde to lze lehce dohledat?
Manžel má exekuce vzniklé ještě před vznikem manželství, ale bohužel taktéž vzniklé i za doby manželství. Já ke všemu přišla "jak slepý k houslím", ale musím pořád platit.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, bohužel Vás zklamu, neboť zúžení SJM je možné jen předtím než byly na majetek Vašeho manžela uvaleny exekuce. Kdyby došlo k zúžení SJM v průběhu exekuce, Váš manžel by tímto hrubě porušil povinnosti v exekučním řízení, kdy povinný má výslovný zákaz zbavovat se majetku, pokud je v exekuci.
Nicméně ohledně Vámi uváděné kupní smlouvy bych zkusila podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že v rámci této exekuce byl zabaven majetek osoby odlišné od povinného, v tomto případě se jedná o nemovitost ve výlučném vlastnictví manželky povinného. Jako důkaz je však nutné přiložit úředně ověřenou kopii kupní smlouvy na tuto nemovitost a požadovat zastavení exekuce prodejem nemovitosti právě s ohledem na skutečnost, že Vašemu manželovi na nemovitosti nepatří "ani klika od dveří" a následně bude nutné čekat jak celou věc posoudí exekutor a potažmo i soud.