Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.010

Exekuce rodičů, vliv na potomky, syna, dceru, děti

Odesláno: 
Otevřeno 1228 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz, který se týká situace v rodině mého přítele, matka přítele mám dluhy, které nesplácela, např. loni (2016) nebyli dlouhodobě hrazeny poplatky za odpady, o čemž nevěděl nikdo, jelikož tvrdila, že vše hradí, nakonec to dopadlo exekucí, která šla i na mého přítele a zbytek rodiny, nyní je zdánlivě vše v pořádku, ale opět se prý vynořily nějaké dluhy, a asi přijde exekuce, což by nyní asi tedy padlo na matku a otce jako manžela - je to za nějaké půjčky, které neplatila.
Chtěla jsem se zeptat, jak by se dalo zabránit tomu, aby se nestalo, že by exekuce, za něco jiného nepadla na syna (přítele) či dceru - když se jich to přímo nedotýká. Pomůže když se přítel odhlásí z trvalého bydliště? Když tam ani nebydlí?
Bydlíme v jiném městě v podnájmu.
Předpokládám, že kdyby se v nejhorším případě něco stalo s rodiči a on je nejstarší, pak je mladší dcera, padlo by vše na ně, i kdyby tam nebyl trvale hlášen?
Dá se nějak bránit tomu, aby se ho exekuce nedotkla? Přítel má vše uhrazené, ale nevím, co s tou jeho matkou?
Ještě se chci zeptat na drobnost, z důvodu exekuce za odpady (kterou měl díky matce), měl přítel exekuci v platu, kdy dostával odstupné, určitě je asi někde veden jako dlužník, i když to již dávno uhradil, kde se dá zjistit a požádat o výmaz.
Rádi bychom si vzali s přítelem hypotéku, ale díky výše uvedeným problémům, nevíme jak postupovat. Předem děkuji za odpověď. Hezký den.
 
Zdravím Vás, ono je velice časté, že lidé velmi často neplatí odpady za děti. Město eviduje dluh za dítětem a nikoli za rodičem, proto jsou tyto dluhy vymáhány po dětech jakmile jsou zletilé, proto tuto exekuci hradil syn (Váš přítel) a nikoli jeho matka.
Jinak věřte, že dluhy matky si bude muset hradit jen ona a příteli v souvislosti s dluhy matky již nic nehrozí, tedy pokud si z místa, kde má trvalý pobyt, pokud je adresa stejná jako adresa trvalého pobytu matky odvezl cenné věci a cennější majetek. Totéž se týká i jeho sestry.
V případě smrti matky (povinné) by jako dědicové byli osloveny mimo jiné i její děti (tedy přítel a jeho sestra), aby však nezdědili dluhy je možné dědictví odmítnout nebo se jej i zříci ve prospěch jiné osoby, která by o dědictví měla zájem.