Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.433

Zrušení věcného břemene, služebnosti v insolvenci s pohrůžkou konkurzu na dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 1219 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu, s manželem jsme loni (2016), zažádali o oddlužení, v lednu 2017 bylo soudem rozhodnuto o úpadku, prodejem majetkové podstaty, v našem domě má věčné břemeno tatínek manžela.
Dosud ještě dum nikdo nekoupil, dům se prodává přes RK.
Na konci června 2016 na nás tlačí jak IS tak RK, abychom zrušili věcné břemeno, tedy služebnost, respektive, aby otec podepsal doklad ze věčné břemeno bezúplatně zruší.
Jak máme postupovat, říkají ze jinak dům neprodají a bude na nás vyhlášen konkurz.
Tatínek manžela nám dum převedl v roce 2008, to ještě žádné dluhy nebyly, on s našimi dluhy nic společného nemá, nevíme tedy jak se postupuje v tomto případě, soudce při rozsudku věděl ze věčné břemeno tam je a podotkl ať se to zapíše do spisu. První návrh reality byl ze by se tchán mohl vyplatit, ale nikdo s tím se zájemců nesouhlasil, tak přešli k variantě zrušit bezúplatně.
Děkuji za radu.
 
Zdravím Vás, věcné břemeno bude nutné zrušit, a to i bezúplatně, abyste do konkursu nespadli, i když mám za to, že při zpeněžení majetkové podstaty není chyba dlužníka, že majetek se nedaří zpeněžit a s tchánem se na náhradě za zrušení věcného břemene následně dohodnout, neboť on je v tom skutečně nevinně.