Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.717

Zrušení darování nemovitosti insolvenčním správcem v insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 1194 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
prosím o radu.
Mé mamince, ročník narození 1946, bylo
2014 schváleno oddlužení splátkovým kalendářem.
2013 darovala svůj byt mému manželovi (za nedoložitelné hotovostní půjčky, kterými jsme se jí snažili pomoci) Insolvenční správce podal na mého manžela žalobu o neúčinnosti darovací smlouvy, kterou vyhrál.
Soudce ale v rozsudku zmiňuje §418 odst. 1 IZ Insolvenční soud schválené oddlužení zruší a současně rozhodne o způsobu řešení dlužníkova úpadku konkursem, jestliže
a) dlužník neplní podstatné povinnosti podle schváleného způsobu oddlužení, nebo
b) se ukáže, že podstatnou část splátkového kalendáře nebude možné splnit.
I jsem se na to soudce ptala, jestli to znamená, že maminka přijde o střechu nad hlavou a byla jsem ujištěna soudcem, že toto je pouze pojistka, kdyby se oddlužení nesplácelo řádně, je kde něco vzít.
Insolvenční správce nás po vynesení rozsudku kontaktoval, že dle § 412 odst. 1 pís. b majetek z neúčinné darovací smlouvy dá k prodeji, aby bylo zajištěno co nejvyšší uspokojení věřitelů.
Chápu, že se dluhy platit musí, ale i za cenu, že 70 leté ženě vezmou střechu nad hlavou a půjde na ulici?
Je to možné? Je nějaké šance aby to takto nedopadlo?
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud je v průběhu insolvenčního řízení vydán rozsudek, že darovací smlouva je neúčinná, je to jako kdyby Vaše maminka tuto nemovitost nabyla v průběhu oddlužení. V těchto případech by se měl majetek nabytý v průběhu oddlužení skutečně zpeněžit. Jelikož toto je speciální případ, je možné požádat insolvenčního správce a soud o to, aby se nemovitost neprodávala, nebo případně jednat s insolvnenčním správcem o tom, že byste danou nemovitost koupila Vy s manželem, čímž mamince zajistíte střechu nad hlavou, nebo vložili do majetkové podstaty peníze, které by se rovnaly penězům za prodej nemovitosti. Je mi líto, že pro Vás nemám příznivější odpověď.
Navíc je-li oddlužení řešeno zpeněžením majetkové podstaty, tak by se nemovitost zpeněžit musela, ale lze to udělat tak, že byste ji mohli nabýt Vy a ochránit tak rodinný majetek, a to i tak, že po jednání s insolvenčním správcem byste požádali o výjimku ze zákazu nabývání majetku z majetkové podstaty osobami blízkými.
 
Dobrý den,
děkuji za informaci. Prosím, mohla bych Vám zaslat číslo insolvence, kde je rozsudek k nahlédnutí? V něm se píše, že se věřitelé dohodli, že nepožadují zpeněžení majetku dlužnice, ale chtějí, aby jejich pohledávky byly uspokojeny z budoucích příjmů dlužnice. Pouze pokud by tyto splátky neplnila, došlo by k zrušení oddlužení a prohlásil by se konkurz.
Moc děkuji
 
Zdravím Vás, budu ráda pokud mi spisovou značku napíšete. Usnesení o schválení oddlužení si nastuduji a poté Vám mohu napsat více, stejně tak si nastuduji i průběh insolvenčního řízení.
 
Dobrý den,

moc děkuji. Spisová značka je KSUL 46 INS 19700/2014.
 
Zdravím Vás, jelikož bylo v incidenčním sporu rozhodnuto o neúčinnosti darovací smlouvy, je možné, že nebude-li podáno odvolání, že nemovitost by mohla být skutečně prodána i v dražbě, neboť nemovitost bude opět a to po právní moci rozsudku součástí majetkové podstaty dlužníka.
Nicméně je možné, pokud máte někoho, kdo by byl ochoten nemovitost koupit požádat insolvenčního správce a soud o povolení výjimky ze zákazu nabývání majetku z majetkové podstaty osobami blízkými dlužníku, s tím, že v této žádosti popíšete důvody, které Vás k podání této žádosti vedou. V domě bydlí rodina dlužníka, dlužník je starší osoba, jejíž zdravotní stav není dobrý, ... a máte rodinného příslušníka, který má o koupi nemovitosti zájem, čímž byste dosáhli okamžitého přílivu peněz do majetkové podstaty.