Počet stránek ve webu: 43.141


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.319

Zadržování deponované mzdy zaměstnavatelem - jak ho donutit mzdu vyplatit? (insolvence, oddlužení)

Odesláno: 
Otevřeno 1182 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
řeším spor se zaměstnavatelem a potřeboval bych v dané věci poradit. Přecházím teď k jinému zaměstnavateli jelikož pro současného zaměstnavatele jsem se stal nadbytečným. Zaměstnavatel přišel s návrhem na dohodu o rozvázání pracovního poměru, na kterou jsem po řádném uvážení přistoupil. V lednu 2017 jsem podal k soudu návrh na insolvenci mé osoby a soud návrh schválil. Od měsíce března do měsíce května 2017 zaměstnavatel zadržuje srážky ze mzdy původně určené věřitelům. O vyplacení těchto srážek mé osobě jsem pak požádal kancelář insolvenčního správce, která mou žádost odsouhlasila a zaměstnavateli poslala rozhodnutí o vyplacení zadržovaných srážek. Zaměstnavatel však odmítá srážky vyplatit na můj účet a jako důvod uvádí porušení pracovních povinností z předchozích měsíců. Nikdy však se mnou žádné dané, údajně porušené povinnosti neřešil jelikož žádné nebyli. nikdy se mnou nesepisoval protokol o jakékoliv škodné události či porušení pracovní kázně atd atd. Jinými slovy neexistuje žádný papír mnou podepsaný kde bych uznal porušení své pracovní povinnosti či vzniklé hmotné škody, natož domluvení se na nějakém placení či srážkách ze mzdy. Toto tvrzení vzniklo až po zmiňované dohodě o rozvázání pracovního poměru. Zaměstnavatel nyní tvrdí že dojde k nějakým zpětným reklamacím a zadržované peníze použije na ně, neboli mi ty peníze prostě strhne a nevyplatí. Myslím si že není v právu a nemá nárok takto deponované peníze nadále zadržovat nebo dokonce si je nechat. Psal jsem tento problém i insolvenční kanceláři, ale ta k dané věci ještě neposlala odpověď. Předem děkuji za radu.
 
Zdravím Vás, bohužel neznám podrobnosti mezi vztahu mezi Vámi a Vaším zaměstnavatelem, ale pokud zaměstnavatel odmítá vyplatit deponovanou částku dlužníkovi, a tyto peníze použít na náhradu škody, kterou mu měl dlužník údajně způsobit, tak by jednak škoda měla být prokázána a za druhé by pohledávka na náhradu škody musela být splatná.
V tomto případě bude nutné se obrátit s prosbou o pomoc přímo na advokáta, ke kterému s sebou vezměte veškeré listiny (usnesení o schválení oddlužení, dohodu o rozvázání pracovního poměru a další listiny, které k věci máte). Advokátovi, aby Vám skutečně pomohl je nutné říci pravdu. Pokud advokátovi neřeknete celou pravdu riskujete, že tzv. "vyhodíte peníze do vzduchu". Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.