Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.771

Insolvence a půjčky v manželství - průběh požádání oddlužení, osobního bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 824 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manžel v minulosti nadělal velké dluhy na sociálním a zdravotním pojištění. Následně jsme přišli o byt. Bohužel na pokrytí všech dluhů to nestačilo. Máme půjčky které sice splácíme, k tomu platíme nájem na byt a na nic víc už nám peníze nestačí. Moje maminka si vzala velkou půjčku aby nám pomohla s tím, že jí budeme splácet mi. Bohužel na to nemáme. Já mám zdravotní problémy a mohu pracovat jen ve chráněné dílně nebo zkrácený úvazek.
Můj první dotaz je:
Kdyby jsem chtěli s manželem zažádat o osobní bankrot jak do bankrotu připsat dluhy naše, ale v bance je půjčka napsaná na někoho jiného.
Druhý dotaz:
Mám doma lednici a další spotřebiče propůjčené od tety. Musím s tetou sepsat nějakou smlouvu o půjčeném majetku.
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás insolvenční návrh je možné podat až ve chvíli kdy si budete jisti, že budete schopni uhradit alespoň 30% pohledávek Vašich nezajištěných věřitelů plus odměnu insolvenčního správce v celkové výši 98.010,- Kč. Pokud by se jednalo o druhé manželství Vašeho manžela a on by hradil výživné či na něm dlužil je nutné zcela uhradit i dluh na výživném a každý měsíc ze svých příjmů hradit i běžné výživné, z čehož vyplývá, že by pro Vaše nezajištěné věřitele zbylo méně peněz.
Do insolvenčního návrhu se píší všechny Vaše dluhy, raději bych uvedla i ty, kdy třetí osoba vzala půjčku ve Váš prospěch, neboť to sice není "Váš" dluh, ale není vyloučené, že se přihlásil ten, kdo za Váš tuto půjčku hradí jako Váš věřitel.
Pokud máte půjčenou lednici od tety tak lednice, pokud není výrazně drahá by neměla být zabavena ani povinnému dle ust. § 322 odst. 2 písm. b) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), nicméně se nic nestane, pokud s tetou sepíšete smlouvu o výprose či o výpůjčce, abyste měly jistotu.