Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.545.805

Exekuce pro dluhy manžela před manželstvím

Odesláno: 
Otevřeno 822 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manželovi vyšli na povrch exekuce ještě před manželstvím. Máme předmanželskou smlouvu. Máme byt na hypotéku, každý vlastní polovinu, hypotéku řádně platím.
Exekutor vydal návrh k dražbě poloviny manželského vlastnictví. Jak mám postupovat? Může jít půlka bytu do dražby, když hypotéku řádně splácíme?
Když by došlo k dražbě, a odkoupila by sem jeho půlku -
nepadnou na mne jeho exekuce?
Exekucí je víc a nelze je splatit jen tak. Manžel je ID s důchodem necelých 6000 Kč.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, bohužel i pokud hypotéku řádně splácíte tak může jít nemovitost či její polovina do dražby, neboť exekutor postihuje majetek povinného a Váš manžel spolu s Vámi nemovitost vlastní.
Zdravím Vás, pokud byste odkoupila polovinu manželovy nemovitosti jeho exekuce by na Vás sice nepřešly. Pokud by všechny exekuce Vašeho manžela byly před manželstvím nemovitost by bylo možné takto zachránit, ale za cenu Vašeho zadlužení. Dále uvádím, že pokud byl sňatek uzavřen do 31.12.2013 včetně tak manžel neodpovídá za dluhy druhého manžela, takže by ani exekuce Vašeho manžela z doby před manželstvím neměly být vymáhány z Vašeho majetku.
Pokud byl sňatek uzavřen po 1.1.2014 tak již manžel odpovídá i za dluhy druhého manžela před manželstvím a exekuce by tedy mohly být vymáhány i po Vás, a to včentě nemovitosti. Proto je lepší pokud by manželovu polovinu nemovitosti odkoupily děti.
Jelikož má Váš manžel majetek nelze podat návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného a ani oddlužení s ohledem na hypotéku na nemovitosti Vám tuto nemovitost s nejvyšší pravděpodobností nezachrání a Váš manžel by ani na oddlužení nedosáhl s ohledem na své nízké příjmy.