Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.209

Exekuce na rodiče - jak vyřídit splátkový kalendář u exekutora?

Odesláno: 
Otevřeno 873 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
zjistila jsem nedávno, že na moji matku, která je nemajetná a bydlí u mě, jsou vedeny 2 exekuce, staré cca 10-15 let (nemám k dispozici přesné údaje), na cca 150.000 Kč.
Bohužel to vlivem těžké životní, resp. zdravotní situace (deprese po úmrtí manžela) v dané době neřešila a informace o jejich vzniku se k ní nedostala.
Samozřejmě mám maximální zájem ji pomoci dluhy splatit, jen se obávám, abych nyní kvůli jejím dluhům nebyl zabavován majetek můj.
Maminka vydělává drobné peníze sotva dostačující na pokrytí vlastních nákladů na život, nicméně něco by splácet schopná byla a já bych ji pomohla. Prosím o radu, jak se v této situaci nejlépe zachovat, případně zdali za ni s plnou mocí teoreticky mohu vyřídit splátkový kalendář (mám obavu o její psychické zdraví).
Případně jaká je v takovém případě obecně šance, že by mohly být prominuty penále?
Děkuji moc za radu.
 
Zdravím Vás, jelikož se jedná o exekuce staré 10 - 15 let, jak uvádíte, tak je spíš větší šance na zastavení exekuce z důvodu nemajetnosti povinného. Proto bych za situace, kterou popisujete podala návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to z důvodu nemajetnosti povinného, kdy průběh exekuce ukazuje, že nebudou uspokojeny ani náklady exekuce, a to z s ohledem na příjmy povinné, které je třeba za rok 2016 a 2017 exekutorovi jako přílohu k návrhu na zastavení exekuce přiložit. Dále bych uvedla, že s ohledem na zdravotní a psychický stav povinné není ani šance na zlepšení situace a zvýšení příjmů povinné. Dále je nutné doložit i lékařské zprávy o zdravotním stavu maminky a dále čekat na rozhodnutí exekutora případně i soudu o návrhu na zastavení exekuce.
 
Dobrý den,

děkuji moc za odpověď. U koho prosím mohu takový návrh podat, případně mohu ho za ní podat i já sama?

Ještě bych se chtěla zeptat, v jaké formě mohu její příjmy doložit, pakliže se nejednalo o soustavnou činnost, tak, aby byly materiály pro řízení dostačující? Přivydělává si uměleckým šitím, a příležitostně nějaké své dílko prodá. Pakliže za tento rok žádné příjmy neměla, jak takovou věc mohu doložit?

Děkuji ještě jednou mnohokrát.





 
Zdravím Vás, návrh na zastavení exekuce se vždy podává na adresu exekutorského úřadu (exekutora), který danou pohledávku exekučně vymáhá. Návrh na zastavení exekuce musí vždy podat povinný sám. Nicméně je možné, aby byl povinný zastoupen na základě písemné plné moci zástupcem, tedy i Vámi, jen je nutné plnou moc správně formulovat a obě strany ji musí podepsat.
Příjmy lze doložit doklady o příjmech, fakturami, výplatními páskami, či čestným prohlášením o výši příjmů (když člověk příjmy nemá) či daňovým přiznáním u podnikatele. Pokud jsou mamince nějaké příjmy vypláceny úřadem práce, tak i potvrzením úřadu práce o výši těchto příjmů.