Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.066

Opakované zablokování nových účtů exekutorem - dlužník nemá jak splácet neexekuční dluhy a živobytí

Odesláno: 
Otevřeno 830 x
1 odpověď
 
Dobrý den, na moji osobu byly nařízeny 3 exekuce. U jedné z nich exekutor uplatňuje srážku ze mzdy.
Po sražení této částky mám k dispozici na účtu cca 9 tisíc Kč. Z toho musím splácet ještě 2 spotřebitelské úvěry a zbytek mám na živobytí a cestovní výdaje do práce.
Protože nemám možnost jak uspokojit pohledávku u dalších dvou exekutorů, jsou mě opětovně blokovány běžné účtu, kam mě chodí výplata.
Pokaždé, když mě exekutor účet zablokuje, jsem nucen založit si účet nový, abych byl schopen splácet úvěry a měl peníze na živobytí.
Moje otázka tedy zní : Má exekutor právo tímto způsobem znemožňovat moji existenci, aby uspokojil pohledávku věřitele a přitom nerespektoval moji situaci, a to, že musím splácet další úvěry a měl prostředky na udržení pracovního místa?
Mám podle vás možnost nějak se bránit? Děkuji vám za odpověď.
 
Zdravím Vás, bohužel zde je v právu exekutor a nikoli Vy. Exekutor totiž může vymáhat pohledávku formou exekuce klidně i všemi způsoby provedení exekuce současně, a to, že povinný má další závazky jej vážně nemusí vůbec zajímat.
Je tomu tak proto, že oprávněný musel přikročit až k exekuci, aby se k penězům, které mu povinný dluží dostal, což ho stálo nemálo úsilí, času a peněz.
Nicméně řešení zde existuje, a sice to, že si necháte zbylou část mzdy vyplácet buď v hotovosti nebo složenkou, zkrátka nikoli na účet, který by exekutor stejně zablokoval.