Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.101

Dluh na výživném a insolvence otce dítěte - musí se matka přihlásit s pohledávkou do insolvenčního řízení?

Odesláno: 
Otevřeno 997 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bývalý přítel si podal insolvenci. Máme spolu syna, na kterého neposílá vždy výživné. Soud o rozhodnutí o výživném na syna a na mě jako neprovdanou matku teprve bude. Nepřispěl ani na výdaje spojené s narozením syna. Soud o insolvenci ještě neproběhl, ale chtěla jsem se informovat, zda se mam přihlásit jako věřitel k insolvenci?
Předem moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pohledávku výživného do insolvence vyloženě přihlašovat nemusíte, neboť výživné má zvláštní postavení i v rámci insolvence, a sice takové, že dlužné a běžné výživné musí dlužník i v rámci oddlužení uhradit ve 100% výši, jinak mu může být oddlužení zrušeno.
Na Vašem místě bych však o dluhu na výživném (pokud máte dohodu o výživném, nebo má-li proběhnout soud o určení výživného) rozhodně informovala insolvenční soud, u něhož má bývalý přítel podán insolvenční návrh, a to i proto, aby bylo soudu zřejmé, že dlužník má hradit výživné a tuto povinnost mu uložil i ve splátkovém kalendáři.
Po schválení oddlužení Vám bude výživné zasílat insolvenční správce bývalého přítele z peněz přítele, které budou strhávány pro účely oddlužení.