Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.308

Lhůta na ukončení insolvence po prodeji bytu, domu v insolvenční dražbě

Odesláno: 
Otevřeno 1255 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
tchán je v insolvenci od 2010.
V únoru 2016 proběhla dražba jeho rodinného domu, který jsem ve dražbě koupil a dražební částku uhradil. Bohužel doteď není definitivně vypořádaná insolvence, pořád platí insolvenčnímu správci.
Chtěl jsem se zeptat, jsou v zákoně nějaké lhůty pro ukončení insolvence? Máme se raději spojit s nějakým právníkem, který by nám s tím pomohl?
Děkuji
 
Zdravím Vás, zde velice záleží i na tom, zda je tchán v konkurzu, nebo v oddlužení. Máme dva druhy oddlužení, a to splátkový kalendář (je častější trvá 60 měsíců ode dne uvedeného v usnesení o schválení oddlužení), proto je možné, že oddlužení Vašeho tchána v současné době bude končit. Dalším druhem oddlužení je zpeněžení majetkové podstaty, zde záleží i na tom, zda a jak rychle insolvenční správce zpeněží majetek dlužníka, ale obecně lze říci, že oddlužení zpeněžením majetkové podstaty je rychlejší.
Kontaktovat insolvenční správkyni pochopitelně můžete a současně mi prosím napište spisovou značku daného insolvenčního řízení, abych se mohla podívat přímo na insolvenční řízení ve věci Vašeho tchána. Nebylo ve věci podáno třeba odvolání, pokud ano, je možné, že spis je u odvolacího soudu a insolvenci není možné z tohoto důvodu ukončit.
 
Dobrý den, posílám spisovou značku - KSBR 37 INS 962 / 2010 vedená u Krajského soudu v Brně. Tchán byl v konkurzu, dražba proběhla, dražební částku jsem včas uhradil, RD je psán na mě a vydražená částka pokryje veškerý dluh. Nedávno soud povolil vydat část těchto peněz zajištěným věřitelům a nevím jak a kdy se budou uspokojovat nezajištění věřitelé. Asi následně, ale nevíme proč to tak dlouho trvá, děkuji.
 
Zdravím Vás, vše by mělo být v pořádku, usnesení o uspokojení zajištěných věřitelů nabylo právní moci dne 10.05.2017, následně budou uspokojeni zajištění věřitelé, insolveční správce tuto skutečnost sdělí soudu a následně podá konečnou zprávu, čímž bude řízení ukončeno. Nebojte se vše je v pořádku a řízení bude v řádu několika málo měsíců skončeno, ono i vyhotovení a schválení konečné zprávy je časově náročnější, a to i s ohledem na lhůty k námitkám a navíc vše musí nabýt právní moci.
Je to standardní postup, mám za to, že do září či října by vše mělo být ukončené.
 
Děkuji za objasnění. Ještě bych se chtěl zeptat na toto. Vydražená finanční částka připadající na tchána převyšuje pohledávky zajištěných věřitelů. Předpokládám tedy, že nezajištění věřitelé budou uspokojeni následně insolvenčním správcem. Či předají zbylé peníze tchánovi a ten vyplatí nezajištěné věřitele? Po vyplacení věřitelů by měla zůstat menší finanční částka a ta bude předána tchánovi? Hodně by nám finančně pomohla, protože tenkrát jsme zachraňovali tchánovi bydlení a dražba se vyšplhala příliš vysoko.
 
Zdravím Vás, zajištění věřitelé jsou uspokojeni insolvenčním správcem, a to po právní moci usnesení o vydání výtěžku zpeněžení zajištěným věřitelům. Rovněž i nezajištění věřitelé jsou uspkojeni insolvenčním správcem, a to po právní moci usnesení o schválení konečné zprávy, je -li dlužník v konkursu.
Pokud by byli nezajištění věřitelé zcela uspokojeni a rovněž by byla zcela uhrazena i odměna insolvenčního správce, poté by insolvenční správce měl zbylou část peněz vyplatit dlužníkovi.