Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.921

Odvolání proti exekuci - vymáhání dluhu zaměstnance za dovolenou ve zkušební době

Odesláno: 
Otevřeno 1003 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
přítel 2012 pracoval u jisté společnosti. Byl ve zkušební době když jel na dovolenou - na tu člověk ve zkušební době nemá ještě nárok, ale mistr ho z práce uvolnil a pustil.
Nyní mu ale domů přišel dopis, kde po něm exekučně vymáhají cca 12000 Kč - za to že tehdy neodpracoval co měl, plus náklady spojené s exekucí.
Může se proti tomuto rozhodnutí nějak bránit?
Děkuji za radu.
 
Zdravím Vás, pokud se přítel nebránil již proti exekučnímu titulu, ztěží se lze nyní bránit proti platně nařízené exekuci. Zde doporučuji jediné, a to exekuci uhradit.
Bránit by se dalo, a to formou návrhu na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to pouze tehdy, pokud by přítel prokázal, že mu exekuční titul nebyl řádně doručen, a to i přesto, že si řádně a včas přebírá poštu, V tomto případě by totiž exekuční příkaz nemohl ve vztahu k příteli nabýt právní moci ani vykonatelnosti a jednalo by se tedy o nezpůsobilý exekuční titul, na jehož základě nelze exekuci ani nařídit ani vykonat a exekuce by měla být zastavena dle ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu. Důkazy o tom, že exekuční titul nebyl příteli řádně doručen, musí však k návrhu na zastavení exekuce doložit přítel coby povinný.