Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.349

Exekuce manžela a blokace účtu manželky - dluhy o kterých manželka nevěděla

Odesláno: 
Otevřeno 786 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak je to se zablokováním účtu manželky, když exekuci má manžel. 10/2016 mi byl zablokován účet, protože na manžela byla uvalena exekuce, se kterou já jsem neměla nic společného a ocitla jsem se zcela bez prostředků. Můj dotaz zní, jestli mohu zabránit tomu, aby se to znovu opakovalo, nebo jestli je možné, nějak uchránit svůj účet, ze kterého odchází všechny platby, před případnou opětovnou exekucí na manžela.
Děkuji za odpověď

 
Zdravím Vás, zde by velice záleželo i na tom, zda by se jednalo o exekuci pro dluh, který vznikl za trvání manželství či nikoli a dále i na tom, zda máte uzavřenu smlouvu o zúžení společného jmění manželů, (dále jen SJM). ¨
Pokud by budoucí exekuce byla vedena pro dluh, který vznikl za trvání manželství a nemáte uzavřenu smlouvou s zúžení SJM, tak bohužel blokaci Vašeho účtu nelze zabránit, neboť exekutor může v tomto případě exekucí vymáhat i blokací účtu manžela povinného.
Pokud by se však nejednalo o dluh za trvání manželství, ale o výlučný dluh manžela, zde by bylo nutné se bránit návrhem na zastavení exekuce, stejně jako kdyby byla ještě před všemi exekucemi sepsána smlouva o zůžení SJM, a to u notáře, kterou by bylo nutné k návrhu na zastavení exekuce přiložit.