Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.644

Návrh na zastavení exekuce pro zmatečnost - náležitosti dle Exekučního řádu

Odesláno: 
Otevřeno 1062 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2010 jsem si vzala na úvěr auto u společnosti Essox, po nějaké době jsem přestala splácet, měla jsem exekuci, která byla zastavena pro neplatnost rozhodčí doložky.
V listopadu 2016 jsem poslala dopis Essoxu, kde dostanu potvrzení o zaplacení auta, nikdo mi neodpověděl.
V březnu 2017 mi přišla další exekuce na doplacení zůstatku dluhu. V dopise od exekutora byl i rozsudek obvodního soudu o zaplacení částky. Dále je v dopise uvedeno jako důvod, že jsem se nedostavila k jednání, které bylo 29.11.2016. Dopis od soudu byl ale zaslán na adresu mého trvalého bydliště, kde se nezdržuji. Ale v centrální evidenci obyvatel mám nahlášenu adresu kam se má korespondence zasílat. Na to kam byl dopis zaslán jsem se informovala i u soudu, telefonicky a osobně. Bylo mi sděleno, že jim tuto adresu nahlásil Essox, který ovšem má na mne veškeré kontakty.
Dostala jsem právní radu abych napsala exekutorovi o zastavení exekuce pro zmatečnost a také k soudu žalobu pro zmatečnost. Od soudu se mi ještě nikdo neozval, od exekutora mi dnes (16.05.2017) přišel dopis s usnesením, že moje podání neobsahuje náležitosti stanovené exekučním řádem. Mám upřesnit v jakém rozsahu je navrhováno zastavení exekuce, čeho přesně se návrh týká, na základě jakých skutečností je zastavení navrhováno, kdy jsem se dozvěděla o důvodech zastavení exekuce a v jakých konkrétních okolnostech důvody k zastavení spatřuji. Do 15-ti dnů mám doložit listiny, které prokazují žalobu pro zmatečnost. Potřebovala bych poradit jak mám dále pokračovat a jaké listiny bych k doložení potřebovala. Děkuji za ochotu.
 
Zdravím Vás, pokud jste podala žalobu pro zmatečnost, není dle mého názoru tento postup na místě, neboť zákonné důvody pro podání žaloby pro zmatečnost jsou upraveny v ust. § 229 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), proto je třeba exekutorovi doručit kromě jiných listin uvedených níže i kopii žaloby pro zmatečnost.
Dle mého názoru se spíše domáháte zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a), písm. g) občanského soudního řádu. Protože se domáháte zastavení exekuce z důvodu nedoručení exekučního titulu, neboť jste se na adrese kam Vám byl exekuční titul doručen nezdržovala, a proto vůči Vám exekuční titul nemohl nabýt právní moci ani vykonatelnosti. Tuto skutečnost je však třeba exekutorovi doložit, a to kopií občanského průkazu. Pokud uvádíte úhradu pohledávky, a to i částečnou, je třeba tuto skutečnost doložit, a to potvrzením o platbách, ústřižky složenek, či výpisy z účtu. Proto je třeba všechny tyto výše uvedené listiny doložit a zaslat soudnímu exekutorovi.