Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.078

Vymáhání dluhu po skončení insolvence, oddlužení - šance získat dluh zpět

Odesláno: 
Otevřeno 1088 x
1 odpověď
 
Mému příteli bylo schváleno oddlužení. Jedním z věřitelů byla Česká televize, která se ovšem během insolvenčního řízení o svou pohledávku nepřihlásila. Nyní požaduje po příteli splacení dlužné částky. Jak má nyní postupovat? Má Česká televize na vymáhání částky právo, když se ke své pohledávce nepřihlásila v rámci insolvenčního řízení?
Dále, špatně informován, v době schvalování insolvence uzavřel smlouvu se společností nabízející elektřinu prostřednictvím podomních obchodníků. Smlouvu následně zrušil, ale společnost po něm požaduje na základě jím podepsané smlouvy, zaplacení částky 2000, -Kč za darování 5ks LED žárovek, které bohužel společnosti nevrátil. Jak by měl v tomto případě postupovat a jak na tyto výzvy k úhradě má reagovat? V době insolvence se nesmí zadlužit, oba tyto případy však mohou vést k zadlužení a ohrožují tak zdárný průběh insolvence. Děkuji
 
Zdravím Vás, pokud pohledávka České televize vznikla před zahájením insolvenčního řízení, respektive (přesněji před rozhodnutím o úpadku), tak by Váš přítel tuto pohledávku neměl platit, neboť věřitel měl možnost tuto pohledávku řádně do insolvenčního řízení přihlásit, ale neučinil tak. Naopak kdyby tuto pohledávku Váš přítel uhradil zvýhodnil by tohoto nepřihlášeného věřitele na úkor věřitelů ostatních. Proto bych tuto pohledávku neplatila a přítel se může klidně poradit i s insolvenčním správcem.
K druhé pohledávce uvádím, že pokud by smlouva byla uzavřena do rozhodnutí o úpadku platí totéž co výše, pokud by však tato smlouva byla uzavřena až po rozhodnutí o úpadku (což mi z textu dotazu takto i připadá), (je však nutné si vše ověřit, tedy vzít si smlouvu a rozhodnutí o úpadku a porovnat data. Já tuto možnost nemám, Vy ano. Pokud by se jednalo o smlouvu uzavřenou po úpadku bude nutné tuto pohledávku zcela uhradit, neboť pohledávka, která vznikne po úpadku je již pohledávkou za majetkovou podstatou a tato již musí být zcela uhrazena, neboť v opačném případě by skutečně mohlo hrozit i zrušení oddlužení.