Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.568

Zvýšení výživného, alimentů - otec dítěte v insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 1502 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jaký rozsudek soudu mohu jako matka nezletilého dítěte očekávat, jestliže jsem požádala o navýšení výživného na syna v době, kdy jeho biologický otec je zadlužený a dle soudního rozsudku je v insolvenci? Dohoda o zvýšení výživného není možná, dle jeho insolvenčního správce bylo otci dítěte doporučeno, aby u soudního roku s navýšením výživného na syna nesouhlasil.
Výživné zvyšuji z důvodu změn podmínek a navýšení nákladů na syna. Poslední navýšení výživného bylo v roce 2012 a bylo soudně stanoveno na 1800 Kč měsíčně. Nyní je rok 2017 a syn přešel na druhý stupeň ZŠ, hraje na klasickou kytaru v ZUŠ, nosí dioptrické brýle, s novým partnerem/manželem se nám v 11/2016 narodil syn.
Dále se biologickému otci nezletilého syna podstatně navýšil plat (dle zjištění advokátky na 24.000 Kč měsíčně) a žádným způsobem se od r. 2012 nepodílí na úhradě dalších výdajů u společného syna (stravné, školné, zdravotní výdaje, pojištění dítěte, oblečení). Já nyní budu po dobu 27 měsíců pobírat rodičovský příspěvek na mladšího syna v částce 9000 Kč. Minulý týden mi otec nezl. dítěte oznámil, že s navýšením souhlasit nebude, že to nemá z čeho platit a že doufá, že soud výživné nenavýší.
Je-li výživné přednostní úhradou, ale biologický otec je v insolvenci, mám se obávat toho, že soud výživné nenavýší? Mohu žádat zvýšení výživného zpětně v rámci školní docházky dítěte už od září 2016? Jestliže tvrdí, že správce insolvence mu takto poradil a bude toto doporučení interpretovat u soudu, zváží soud tuto skutečnost jako relevantní a ovlivní to jeho rozsudek? Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, já nemohu na základě těchto kusých informací předvídat výsledek soudního jednání či rozhodnutí soudu ani tak činit nechci, neboť by to bylo z mojí strany značně neprofesionální. Zde je nutné mít možnost si nastudovat jak Váš návrh na zvýšení výživného tak i vyjádření otce dítěte k němu. O tomto je nutné se poradit s advokátem či advokátkou, která Vás bude u soudu v této věci zastupovat, neboť jen ona bude mít největší znalosti všech podkladů a všech listin, které se této věci týkají.
Víte navýšení nákladů dítěte je jedna věc, druhá věc je to, že máte další vyživovací povinnost s novým partnerem s nímž sdílíte společnou domácnost a další věcí je to, že biologický otec dítěte je v insolvenci, což je rovněž releventní, proto vážně nemohu předvídat jak soud rozhodne. Pokud právního zástupce dosud nemáte, je dobré jej mít. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Nic nepíšete o tom, zda otec dítěte žije sám či s partnerkou nebo novou manželkou, a zda má či nemá další dítě, i o to by se měl soud zajímat, ale to Vy již neuvádíte.