Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.800

Exekuce - je lepší hmotná nouze nebo pracovat a přijít o plat, mzdu kvůli exekuci?

Odesláno: 
Otevřeno 1195 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
řada lidí v mém okolí se potýká s tzv. začarovaným kruhem v podobě situace, kdy je na ně nařízena exekuce. Tito lidé pobírali dávky v hmotné nouzi, pak se jim naskytla příležitost pracovat a tak nastoupili do práce. Po nástupu se na ně samozřejmě sesypali exekutoři, takže jim z platu nebo mzdy prakticky nic nezůstalo, takže zaplatit byt a ze zbytku vyjít bylo horší, než zůstat na sociálních dávkách.
Časem se stalo, že to bylo tak neúnosné, že se na sociální dávky opět vrátili. Teď mají obavu opět začít pracovat. Nevím, jak těmto lidem pomoci a co jim poradit.
Obracejí se na mě, ale opravdu nevím, jak s touto situací nakládat. Proto jsem se chtěla zeptat, zda je nějaký postup, který by se v takovém případě dal použít.
Insolvence nejspíš nepřichází v úvahu, když pobírají dávky v hmotné nouzi...
Děkuji moc! N. T.
 
Zdravím Vás, ano zde je východisko velice obtížné, neboť dávky hmotné nouze stejně jako jiné sociální dávky exekuci nepodléhají, mzda však ano. Insolvence by byla možná, ale jen pokud by dlužník buď pracoval a z jeho platu by bylo možné srážet dostatečně vysokou částku na úhradu dluhů a odměny insolvenčního správce, nebo pokud by dlužníci měli někoho, kdo by jim byl ochoten v průběhu oddlužení (po dobu 60 měsíců) každý měsíc vypomoci určitou finanční částkou (darem či důchodem) na základě darovací smlouvy, kdy tato částka z daru by šla celá na oddlužení dlužníka, čímž by došlo k navýšení příjmů dlužníka pro účely oddlužení. Jen dodávám, že dar či důchod by musel být skutečně každý měsíc poskytována že dárce či poskytovatel důchodu by neměl být v insolvenci a na jeho majetek by neměla být uvalena exekuce. Příjmy se navyšují darovací smlouvou nebo smlouvou o důchodu, která musí obsahovat úředně ověřené podpisy obou smluvních stran (dárce i dlužníka). Doufám, že tato informace Vašim klientům pomůže.