Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.539.611

Návrh na insolvenci - věřitelé chtějí podat trestní oznámení, je to oprávněné?

Odesláno: 
Otevřeno 967 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
30.3.2017 jsem podala návrh na oddlužení. Od té doby mi chodí snad každý den, od nebankovních společností že na mě podají trestní oznámení.
Mám tuto hrozbu nějak brát v potaz?
Bojím se aby nepřišel exekutor na uvedenou trvalou adresu kde žijí rodiče, nepotřebuji aby o tom věděli.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, na tyto dopisy bych nijak nereagovala, ale rodičům bych raději vše řekla, aby o tom věděli. Je lepší, když se rodiče vše dozví od Vás než když by Vás soud obesílal a rodiče byli zbytečně vyděšeni.
K půjčkám uvádím, že zde je důležité jak dlouhou dobu před podáním insolvenčního návrhu jste si brala poslední půjčky a proč. Pokud jste si půjčky brala i kratší dobu než 3 měsíce před podáním insolvenčního návrhu, tak se Vašim věřitelům ani příliš nedivím, neboť se domnívají, že již v době, kdy jste si od nich půjčky brala jste musela vědět, že je nesplatíte, což je naplnění skutkové podstaty trestného činu úvěrový podvod. Proto je možné, že se Vás soudce bude ptát proč jste si půjčovala a na co jste dané peníze použila. Pokud jste si peníze půjčila na jídlo a nájem, mám za to, že by to vadit nemělo. Opačná situace by však byla v případě, kdybyste si půjčovala na spotřebu na kterou byste neměla prostředky jen proto, abyste si uměle navýšila životní standard. V tuto chvíli však na tyto dopisy nereagujte a hlavně nic neplaťte, neboť úhradou dluhu po podání insolvenčního návrhu byste zvýhodnila jednoho věřitele před ostatními věřiteli, což je trestný čin zvýhodnění věřitele.