Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.394

Soud poslal dlužníkovi poštu na nesprávnou adresu - elektronický platební rozkaz EPR a exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 2863 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2016 jsem dlouhodobě marodil a bohužel jsem neměl nejen na základní životní náklady, ale ani na placení výživného. Správa sociálního zabezpečení mi první peníze poslala až po pěti měsících, co jsem byl nemocný. Tím mi vznikl dluh na výživném ve výši 30.000 Kč. S matkou jsem se snažil domluvit a právník jí poslal návrh dohody na splácení dluhu. Na to však nijak nereagovala.
Pak jsem byl na PČR u výslechu, kde jsem vše vysvětlil, avšak i přesto jsem byl odsouzen na půl roku s odkladem na 18 měsíců. Neměl jsem totiž tak vysokou hotovost na úplné zaplacení dluhu. V odsouzení mě soud Prahy 5 odsoudil k podmínečnému trestu a toto vyrozumění a posléze i složenku na úhradu soudních poplatků (dvě zásilky) zaslal na správnou adresu, kde se zdržuji.
Na začátku dubna 2017 jsem zjistil blokaci účtu a tím jsem se dozvěděl o nařízené exekuci. Ten samý den jsem se spojil s exekutorem, který se divil, že mu volám, když mě ještě ani neobeslal. V úterý k němu jdu osobně a věc chci řešit, jenže jsem se dozvěděl, že týž soud, který mě 2x obeslal na správnou adresu, doručovací, poslal platební rozkaz na adresu starou, resp. trvalého pobytu, kde se nezdržuji a soud o tom ví.
Jak mám, prosím, v této věci postupovat a jednat? Skutečný dluh na výživném mám 30.000 Kč, ale na účtu mám deklarovanou částku 110.000,- Kč! Jsem z toho zoufalý, nikdy tyto peníze najednou do kupy nedám a bojím se, že, protože jsem v podmínce, mě zavřou.
Velmi děkuji za odpověď, Petr
 
Zdravím Vás, pokud máte doklady o úhradě výživného vezměte je s sebou k exekutorovi, mám za to, že dluh na výživném je pouze Vámi uváděných 30.000,- Kč, nicméně exekucí na výživné se nevymáhá jen dlužné výživné, ale i běžné výživné, a rovněž i náklady oprávněného a náklady exekuce, proto je částka uvedena na exekučním příkazu k přikázání pohledávky z účtu povinného tak vysoká.
Exekučním titulem k exekuci na výživné je samotný rozsudek o určení výživného, není jim tedy žádný platební rozkaz ani trestní příkaz. Pokud Vám tedy byl řádně doručen rozsudek o určení výživného, byl Vám tedy dle mého názoru řádně doručen i exekuční titul. Mám za to, že s exekutorem se dohodnete, ale bude lepší, alespoň část dlužného výživného uhradit.
Pokud si budete řádně umořovat dlužné výživné a hradit i běžné výživné tak by Vás dle mého názoru zavřít neměli, neboť tento postup by byl kontraproduktivní i pro matku dítěte, neboť Vy byste přišel o práci a ona by neviděla nejen dlužné výživné, ale ani běžné výživné.