Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.509

Exekuce nemocenské - náhrady mzdy za ztrátu na výdělku v době pracovní neschopnosti

Odesláno: 
Otevřeno 1039 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Je možné mě zabavit celou částku, která mě byla vypočítána jako náhrada mzdy za ztrátu na výdělku v době pracovní neschopnosti. Částka 38.000 Kč byla rozdělena dvěma exekutorům a část na finanční úřad. Mám exekuce, ale začínám vyřizovat insolvenci. Srážky mě jdou mě i manželovi z platu.
Dotaz zní: mohou mě teda vše vzít a ani část mé nenechat? Neschopnost trvala od 23.4.2015 do 30.10.2015. A ještě jeden dotaz. Muže mě exekuce vzít odškodné za ztížené společenské uplatnění a rentu?
Děkuji moc za odpověď.
 
Zdravím Vás, renta je příjem, z něhož lze provádět srážky ze mzdy. Naproti tomu se domnívám, že odškodné za ztížení společenského uplatnění by mělo být vyplaceno jednorázově a dle mého názoru by tedy exekuci podléhat nemělo. Ohledně náhrady mzdy za ztrátu na výdělku mám za to, že tato částka je vyplacena jednorázově, a osobně bych ji tedy ponechala povinnému. S tím, že je na povinném jak s touto částkou naloží. Základní pravidlo pro exekuci srážkami ze mzdy či z příjmů je to, že exekuci podléhají příjmy, které jsou vypláceny povinnému opakovaně (každý měsíc), jednorázové příjmy však exekuci dle mého názoru nepodléhají.