Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.422

Zrušení darovací smlouvy insolvence, oddlužení - postup, návod, informace

Odesláno: 
Otevřeno 4781 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
potřebovaly bychom poradit jak zrušit darovací smlouvu k insolvenci stanovenou zákonem. Moje máti je v insolvenci má zaplaceno 37 % a platila si i darovací smlouvu za dárce, ale jako vdova po stažení insolvenční částky z důchodu a zaplacení darovací smlouvy nájmu na byt ji zůstane 2800, -- měsíčně na jídlo, léky a ostatní. Správkyni to nezajímá, soud se vyjádřil že se musí vypovědět smlouva ze zákona, ale nenašly jsme jakým způsobem tuto smlouvu zrušit. Pokud by jste byli ochotni se podívat na insolvenční rejstřík na její jméno asi lépe pochopíte jakou radu od vás potřebujeme.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, v tomto případě je nutné, aby dárce s dlužníkem sepsal dohodu o zrušení darovací smlouvy k určitému datu, s tím, že tato listina musí být opatřena úředně ověřenými podpisy dárce a obdarovaného. V opačném případě by soud nemusel k obsahu této listiny přihlížet.
Zdravím Vás, k situaci Vaší maminky uvádím, že mám za to, že to správkyni zajímá, ale Vaší mamince bohužel nemůže pomoci, neboť zákon počítá s nižšími splátkami jen v případě. že dlužník uhradí více než 50% pohledávek nezajištěných věřitelů + odměnu insolvenčního správce. V opačném případě však nelze nižší splátky schválit. Pokud by však byl někdo z rodiny ochoten mamince pomoci a uzavřít s ní darovací smlouvu, tak, že by maminka uhradila více než 50% pohledávek nezajištěných věřitelů + odměnu insolvenčního správce, mám za to, že soud by nižší splátky povolil.