Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.517.445

Snížení splátek insolvence - vážná nemoc manžela, manželky, člena rodiny, osoby blízké

Odesláno: 
Otevřeno 1396 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2014 mi byla schválena insolvence, platba vše nad minimální částku, měla jsem v té době malý příjem, takže jsem byla ráda, že jsem se vůbec vešla. Dluhy vznikly díky mému exmanželovi. Během doby se mé finanční příjmy zlepšily, a tím se zvýšily i splátky.
Dnes (26.04.2017) po 3 letech vím, že splatím určitě daleko víc než 50% dluhu. V mém životě nastala, ale situace, kdy můj současný manžel těžce onemocněl, nyní je v invalidním důchodu 3. stupně. Výdaje na léčbu a vše kolem jsou dost vysoké. Chtěla bych se proto zeptat, zda je možné požádat o snížení splátek. Nyní mi odchází cca 16.000 Kč mesíčně. Měla bych představu, že bych splácela 10 tisíc.
Poradíte mi? Když jsem se ptala mého insolvenčního správce, pouze mi řekl, zda jsem gramotná, že prostě jsem si nepřečetla vyrozumění, tam bych se to prý dočetla. Nenašla jsem to, přesto, že si o sobě myslím, že gramotná skutečně jsem.
Děkuji za odpověď.
M.
 
Zdravím Vás, o nižší splátky můžete soud samozřejmě požádat, a to za předpokladu, že i při snížené splátce a po odečtu odměny insolvenčního správce budete schopna Vašim nezajištěným věřitelům uhradit alespoň 50% jejich pohledávek.
Tuto žádost však musíte odůvodnit změnou osobních poměrů (těžké onemocnění a invalidita manžela), což je nutné i doložit, a to například přiznáním invalidního důchodu manželovi a dále je vhodné rovněž doložit i Vaše příjmy a celkové výdaje, včetně výdajů na léčení manžela.
Jen je nutné mít na paměti, že je nutné počítat s tím, že kdybyste po schválení nižších splátek přišla o zaměstnání, tak po Vás soud bude chtít onu částku nižší splátky, neboť změna splátkového kalendáře na standardní formu již není možná, a proto je nutné mít rovněž i někoho v rodině, kdo by Vám byl ochoten případně i finančně vypomoci, a to jako pojistku pro horší časy.