Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.775

Exekuce na důchod babičky, dědečka, prarodiče - jak postupovat?

Odesláno: 
Otevřeno 2491 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu v případě mé maminky (76 let), která si nabrala půjčky, nesplácela a tudíž má exekuci na důchod (2300 Kč), aby ji po zaplacení bytu zůstalo životní minimum 5.900 Kč.
Hledáme nejlepší řešení, zda za ní dluh uhradit (150.000 Kč) nebo nechat exekuci a pak se vzdát dědictví, jelikož nemá šanci to splatit (min. 15 let).
A jestliže si vezmu maminku k sobě a její byt se odevzdá, jestli se exekuce okamžitě navýší nebo ji mohou udat i na můj plat, když si mamku k sobě přihlásím na trvalé bydliště.
Děkuji moc za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud si maminku vezmete k sobě, tak exekutor nemůže exekučně postihnout Vaši nemovitost ani Vaše peníze. Jediné co by mohl exekučně postihnout jsou věci doma, neboť se exekutor bude důvodně domnívat, že zde má věci Vaše maminka, tedy povinná. Podle mě je nejlepší exekuci uhradit, pokud na to máte peníze a budete mít všichni klid. Pokud by se vydražila nemovitost Vaší maminky, tak by se z těchto peněz uhradila buď zcela či částečně exekuce a pokud by byla cena dosažená vydražením vyšší než celková vymáhaná částka, měl by exekutor vyplatit zbytek peněz mamince, tedy povinné.