Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.129

Exekuce - nesprávný výpočet srážek z důchodu

Odesláno: 
Otevřeno 1002 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
prosím o informaci a radu kam se mám obrátit v případě, že mám podezření o nesprávném výpočtu, k exekučním srážkám z důchodu. Doposud mi byla odečítána částka z důchodu, který činí částku 10.162 Kč v částce 1257 Kč.
Od dubna 2017 uložil exekutor Mgr. Valentová pro nepřednostní pohledávku plátci důchodu odečítat část základní nezabavitelné částky a to ve výši 10%. Nyní je mi vyplácen důchod ve výši 6959 Kč.
Prosím o informaci zda je tento výpočet v souladu se zákonem, když je mi sráženo celkem 3203 Kč a prakticky mi nezbývá jak platit nájem a jiné životní potřeby.
Děkuji za informaci, pokud bude potřeba doložím čísla exekuce a jiné potřebné materiály.
Děkuji za pomoc
 
Zdravím Vás, bohužel neuvádíte, zda sdílíte domácnost s manželem či nezaopatřenými dětmi, což má vliv na výši srážek z příjmu. Proto jsem pro účely exekučních srážek ze mzdy počítala s tím, že žijete sama bez dětí a manžela, neboť v tomto případě jsou srážky příjmu nejvyšší. V popisovaném případě by exekuční srážky u přednostní exekuce činily 1.335,- Kč, u nepřednostní exekuce by se jednalo o částku 1.335,- Kč a Vám by měla být vyplácena částka ve výši 7.492,- Kč. Jelikož Vám srážky z příjmů provádí místně příslušná OSSZ tak je nutné se v této věci obrátit sem, a kdyby to nepomohlo, tak přímo na soudního exekutora.
 
Dobrý den, děkuji moc za odpověď opravdu mi informace pomohla - dobře předpokládáte, žiji sama. Jenom prosím ještě o jednu informaci pokud jsou srážky 1335, - Kč, po odečtení z celkové výše důchodu 10162, -Kč by měl být zůstatek 8827, - Kč nebo je tam nutno počítat ještě s jiným odpočtem? Uvádíte částku 7492, - Kč k vyplacení. Určitě se obrátím na OSSZ jak mi radíte popř. na exekutora. Ještě jednou děkuji za výpočet a pomoc.
 
Zdravím Vás, srážky 1.335,- Kč jsou prováděny dvakrát, jedna tato platba jde na exekuci přednostní a druhá tato platba jde na exekuci nepřednostní, neboť z textu dotazu vyplynulo, že máte exekuce dvě, jednu přednostní a jednu nepřednostní, exekuční srážky tedy celkem činí 2.670,- Kč a Vám by tedy měla být vyplaceny částka ve výši 7.492,- Kč.
 
Dobrý den i já Vás zdravím - omlouvám se, že z mého dotazu vyplynulo, že se jedná o 2 pohledávky /nepřednostní a přednostní/ jedná o nepřednostní
pohledávku/ dlužný nájem/. Promiňte, že Vás zatěžuji
dalším dotazem, ale je to pro mě důležité, abych měla
opravdu jistotu, že výpočet je správný. Moc zdravím děkuji za trpělivost a pomoc.
 
Zdravím Vás, v tomto případě by tedy exekuční srážky měly činit pouze 1.335,- Kč a zbylá část důchodu ve výši 8.827,- Kč by Vám měla být vyplacena.
 
Dobrý den, ještě jednou děkuji a přeji úspěchy.
 
Zdravím Vás, děkujeme za přání. Kdybyste cokoli potřebovala, můžete se na nás kdykoli obrátit.