Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.544.336

Dluh na směnku, směnečný platební rozkaz a exekuce - co bude dál?

Odesláno: 
Otevřeno 844 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Mám dluh z podnikání cca. 1.800.000 Kč, část z toho jsem nedávno zaplatil z prodeje domu po rodičích (ca. 1.200.000 Kč).
Mám ještě dluh u známého, kterému jsem podepsal směnku na 100.000 Kč. Směnka byla splatná na konci roku 2016 a známý byl až dosud trpělivý, teď hrozí že směnku odprodá a mně pravděpodobně čeká exekuce.
Oba s manželkou pracujeme, můj příjem je cca. 30.000 Kč měsíčně, manželčin cca. 20.000 Kč měsíčně, naše vydání jsou cca. 50.000 Kč měsíčně, takže nemáme nic na splacení dluhu.
Dcera chodí do soukromé základní školy. Pokud přijde exekuce, vztahuje se i na plat manželky? Může mi soud vzít i částku dceřiná školného, takže bude muset změnit školu?
Děkuji za odpověď
Petr B
 
Zdravím Vás, pokud by došlo k exekuci, tak byste musel vyžít pouze z nezabavitelné částky a nikdo by se neohlížel na to, zda Vaše dcera studuje na soukromé ZŠ či nikoli, proto by v případě exekuce bylo aktuální i řešit, zda Vaše dcera by nebyla nucena buď chodit na běžnou ZŠ nebo, aby školné platili například i prarodiče nebo jiní rodinní příslušníci. Pokud se jedná o dluh vzniklý za trvání manželství je nutné se připravit i na to, že by tato exekuce mohla být vymáhána rovněž i srážkami ze mzdy Vaší ženy. Popřípadě zvažte i oddlužení, tam jsou podmínky mírnější, a pokud byste byli schopni z Vašich příjmů uspokojit Vaše věřitele z více než 50%, např. 75% nebo 100% je možné soud i s ohledem na studium Vaší dcery požádat o nižší splátky, ale je nutné mít na zřeteli, že při nižší splátce musíte uspokojit své nezajištěné věřitele za 60 měsíců ve výšl alespoň 50% jejich pohledávek, spolu s odměnou insolvečního správce ve výši 98.010,- Kč, pokud byste insolvenční návrh podávali společně jako manželé, nebo 65.340,- Kč, pokud byste do insolvence šel pouze Vy. Takže zvažte i tuto možnost jako řešení Vaší situace.