Počet stránek ve webu: 43.161


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.528.286

Zamítnutí insolvence insolvenčním soudem

Odesláno: 
Otevřeno 2321 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
syn má velké dluhy z podnikání a má návrh na insolvenci. Teď čeká na soud. Jelikož to vypadá na velké splátky, nejsem si jistá zda mu to soud dovolí.
Co se stane, když mu soud insolvenci zamítne? Podotýkám je čerstvě ženatý, má malého syna a nemá žádný majetek, ale trvalý pobyt má u mě v mém družstevním bytě.
Je nějaká jiná šance aby se zbavil dluhů a začal žít normálně?
Jak si já mohu ohlídat svůj družstevní byt a své věci v něm, kdyby mu insolvenci zamítli?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, zde záleží, zda již bylo rozhodnuto o úpadku Vašeho syna či nikoli. Pokud by o úpadku dosud rozhodnuto nebylo, může Váš syn vzít insolvenční návrh zpět a nic se neděje, jen musí bohužel počítat s exekucemi. Pokud by již bylo o úpadku rozhodnuto, tak záleží jak. Pokud bylo povoleno řešení úpadku oddlužením, tak způsob oddlužení se projedná na prvním přezkumném jednání a schůzi věřitelů, pokud by příjmy syna byly dostatečné je vše v pořádku a synovi bude povoleno oddlužení. Pokud by synovy příjmy nebyly dostatečné, soud mu poskytne lhůtu k navýšení svých příjmů formou darovací smlouvy se solventním dárcem, pokud si příjmy syn dostatečně navýší, bude vše v pořádku a synovi bude povoleno oddlužení. Oddlužení zpeněžením majetku vzhledem k synově nemajetnosti nepřipadá v úvahu, proto se o něm nezmiňuji. V opačném případě bude na synův majetek prohlášen konkurs a jeho majetek bude zpeněžen insolvenčním správcem a současně budou i prováděny srážky ze mzdy Vašeho syna, Jelikož by to bylo v rámci insolvence tak se o svůj majetek skustečně nemusíte obávat, neboť insolvenční správci zpeněžují výlučně majetek dlužníka.
U exekuce se nemusíte bát o družstevní byt, neboť ten je psán na Vás, jiné je to s jinými věcmi, tam je nutné prokázat, že tyto věci patří Vám, a to doklady (smlouvy, faktury, dodací a záruční listy, .). Dále Vám doporučuji přečíst si ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), neboť v těchto ustanoveních jsou upraveny věci, které nelze zabavit ani povinnému, a pokud by se tak stalo, je to zákonným důvodem pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu.