Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.374

Exekuce, dluh bývalého manžela z doby manželství - obstavení nového účtu a majetku manželky

Odesláno: 
Otevřeno 631 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
můj manžel se v rámci svého podnikání dostal sice neoprávněně, ale jeho vlastní chybou před soud, kde po něm bylo vyžadováno zaplacení provedených prací ve stavebnictví, které ve skutečnosti měl zaplatit někdo jiný. Bohužel soud prohrál, podalo se sice dovolání, ale je povinen plnit.
Dluh vznikl 2014 a my jsme manželství uzavřeli 2013. Nyní na něj byla uvalena exekuce a zablokovali též mé účty.
09/2015 bylo zrušeno SJM. Jeden účet, který mám u banky je již od roku asi 1994 a druhý účet jsem založila teprve před měsícem. Dále mi zablokovali auto, které splácím a bylo koupené cca v červenci 2016. Myslím, že mi obstavili účet neprávem (alespoň tedy ten nově založený) a prosím tedy o radu jak mám dále postupovat.
Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, jelikož manželství vzniklo před exekucí, bude nutné podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že máte zúžení SJM a smlouvu o zúžení SJM v úředně ověřené kopii k tomuto návrhu přiložit. S ohledem na zúžení SJM tedy v souladu s upraveným rozsahem SJM tedy žádáte o zastavení exekučního postihu manželky povinného, neboť s ohledem na zúžení SJM máte za to, že Vaše účty jsou blokovány neprávem.
Nicméně Vaše domněnka o neoprávněné blokaci účtu není zcela správná, neboť i Vy sama uvádíte, že dluh vznikl v roce 2014 a dohoda o zúžení SJM byla sepsána až v roce 2015, tedy k ní exekutor skutečně nemusí přihlížet a mám
za to, že právě proto Vám účty blokuje, ale rozhodně to zkuste, nemáte co ztratit. Kdyby však byla dohoda o zúžení SJM uzavřena před vznikem dluhu, Vaše šance na úspěch by byla vyšší.