Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.344

Vyčíslení celkového dluhu exekuce a návrh na zastavení exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 1660 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jak mohu zjistit celkovou konečnou částku exekuce, je možné že na exekuci jsou úroky? Jelikož byla exekuce zahájena z nedoplatku na kontokorentu, v papírech od soudu je mnoho a mnoho různých částek a různých zákonů, ve kterých se normální člověk nevyzná, ale žádná konečná celková částka.
Je možné něco jako zastavení exekuce (aby nenaskakovaly další poplatky nebo úroky) a následné "sečtení" kompletního dluhu? Dluh samotný činí ani né deset tisíc, ale ostatní poplatky se vyšplhaly na další tisíce a v usnesení není nikde napsána konečná částka.
Čím končí exekuce? Kdo určuje že je ukončena? Je možné že by byla po čase obnovena a exekutor se domáhal dalších doplatků? Dále bych se ještě rád zeptal, jak je to s EPR, jak to probíhá v tomto, může člověk s platebním rozkazem tímto zablokovat někomu účet? Jak zaplatit EPR, je zde možné splácení? Opět stejný dotaz, čím je toto ukončeno a jak se ujistit že se nestane někde podvod?
Jak mohu získat jistotu že nebudu podveden a že při splácení a doplacení po mě nebudou vyžadovat další a další peníze? Jak časté jsou domluvy s exekutory, mám ochotu svůj dluh splatit, ale mám obavy že nepřistoupí na splátky a požádá o srážky ze mzdy díky kterým mě budou moci vyhodit z práce.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, exekuce končí právní mocí usnesení o zastavení exekuce. Dokud není usnesení o zastavení exekuce vydáno, je dlužná či vymáhaná částka dále úročena, tedy k této částce přirůstají úroky z prodlení. Aktuální výši celkové vymáhané částky zjistíte vždy dotazem na soudního exekutora, který danou exekuci vymáhá. Exekutor Vám na požádání celkovou výši vymáhané částky sdělí, vždy je však lepší se zeptat například 10. dne v měsíci na vyši vymáhané pohledávky vyčíslenou k 20. či 25. dni v témže měsíci.
To, zda bude exekuce obnovena či nikoli záleží i na důvodu zastavení exekuce. Pokud je exekuce zastavena po úhradě vymáhané částky neměla by být exekuce již obnovena. Jiná situace bude, pokud bude exekuce zastavena pro nemajetnost povinného a oprávněný zjistí, že si povinný našel dobře placenou práci, poté může být exekuce znovu nařízena, neboť vymáhaná pohledávka nebyla zcela uhrazena.
K elektronickému platebnímu rozkazu (EPR) uvádím, že toto rozhodnutí je exekučním titulem, tedy jedním z rozhodnutím, které pokud nesplníte, tedy nezaplatí vše co je Vám EPR uložena, tak Vám může být uvalena exekuce na Váš majetek či mzdu a účet. I EPR, aby byl exekučním titulem musí nabýt právní moci, neboť i žalovaný má lhůtu ke splnění mu uložené povinnosti a k případnému podání odporu proti EPR. Podáním odporu v zákonné lhůtě se EPR ruší a ve věci, poté co bude odpor řádně odůvodněn bude nařízeno soudní jednání. Pokud odpor podán nebude, EPR nabude právní moci. Aby nedošlo k nařízení exekuce, je nutné vše uhradit žalobci a jeho právnímu zástupci. Jelikož k pohledávce nabíhají úroky z prodlení je vždy před úhradou nutné požádat věřitele o aktuální vyčíslení dlužné částky například k určitému dni v měsíci, ale k tomuto dni, je nutné tuto pohledávku uhradit. Pokud má žalobce či věřitel k dispozici EPR proti Vám tak jen na základě EPR exekuci nenařídí, ještě je nutné podat návrh na nařízení exekuce k exekutorovi nebo návrh k soudu na nařízení výkonu rozhodnutí.
K poslednímu dotazu uvádím, že exekutoři jsou svolní k dohodě o splátkovém kalendáři, pokud bude výše splátky přiměřená a vymáhaná částka bude v rozumné době splacena. Jen dodávám, že pokud byste se s exekutorem na splátkovém kalendáři nedohodl, je nutné očekávat klasickou exekuci, tj. srážky ze mzdy, blokaci účtu, ...