Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.331

Rozvod manželství v insolvenci, oddlužení, bankrotu a placení alimentů, výživného na dítě, děti, potomky

Odesláno: 
Otevřeno 1295 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
můj bratr je 04/2015-04/2017 v insolvenci společně s manželkou. Mají míru uspokojených veřitelů již něco málo přes 30%.
Manželka se nechce rozvést kvůli nezabavenému životnímu minimu, že má nyní více peněz (i on), ale bratr na rozvodu trvá. Chce si nechat upravit poměry nezletilého dítěte před a po rozvodu, jelikož manželka chce na výživu dítěte přemrštěnou částku a s rozvodem nesouhlasí. Předpoklad, že rozvod se bude táhnout dlouho.
Jak a od kdy na to bude přihlížet insolvenční správce? Až po rozvodu nebo když nabyde úprava poměrů právní moc? Peníze na alimenty bude přerozdělovat insolvenční správce nebo je bude muset zasílat po zbylé částce z výplaty?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, manželství je rozvedeno až právní moci rozsudku o rozvodu manželství. Od této doby k rozvodu přihlédne i insolvenční správce. Jen dodávám, že výživné bude hradit insolvenční správce z příjmů Vašeho bratra jeho nyní současné a potom bývalé manželce.
Osobně bych doporučovala s rozvodem počkat až po insolvenci, když budou rozvedeni bude i vyšší odměna správce, každý bude platit měsíčně 1.089,- Kč takto platí oba pouze 1.633,50 Kč a navíc Váš bratr bude muset hradit i výživné, které je přednostní pohledávkou, čímž může klesnout i míra uspokojení věřitelů pod zákonnou mez a oba budou vyzváni k navýšení svých příjmů. I proto bych doporučovala si vše v klidu promyslet a rovněž i probrat s insolvenčním správcem.