Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.418

Exekuce na přivýdělek - chráněné pracovní místo ChPM

Odesláno: 
Otevřeno 932 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
ptám se za klientku sociální služby, která je trvale v pobytovém zařízení. Celkový dluh má téměř 3.000.000 Kč. Srážky z důchodu jsou ČSSZ zastaveny kvůli úhradám za službu. Má zájem o práci na chráněném pracovním místě (ChPM). Předpokládáme správně, že tento přívýdělek z ChPM může být vymáhán? Je to práce na 9 hodin týdně. Jedná se o to, zda v takovém případě neexistuje výjimka.
Insolvence v případě klientky zřejmě nebude možná, splátka vychází na cca 16.000 Kč měsíčně, a to bez poplatku za insolvenční správce.
V zařízení hradí tolik, aby ji zbylo 15% z důchodu.
Výše invalidního důchodu je 9.313 Kč.
Díky moc.
 
Zdravím Vás, bohužel mi neuvádítě výši onoho přivýdělku, která je důležitá pro přesné určení výše srážek z příjmů. Vězte, že pro účely srážek ze mzdy nebo z příjmů se všechny příjmy dlužníka či povinného sčítají a srážky lze provádět jen pokud výše příjmů přesáhne tzv. nezabavitelnou částku, která musí zůstat povinnému. Dále je důležité rovněž vědět, zda se jedná o běžné exekuce (úvěry, půjčky) nebo o exekuce tzv. přednostní (zdravotní pojištění, sociální pojištění, výživné a daně) i to má vliv na výši srážek z příjmů a výši nezabavitelné částky,
Obecně však platí, že pokud by souhrn příjmů přesáhl nezabavitelnou částku je nutné srážky z příjmů provádět. Orientační výši srážek z příjmů si lze vypočítat na webu http://www.vyplata.cz.
Pokud by paní pracovala a z jejího příjmu by bylo možné provádět srážky z příjmů již by nesplňovala zákonné podmínky pro zastavení exekuce z důvodu nemajetnosti povinného. Pokud by paní nepracovala, tak bych na jejím místě návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), tedy z důvodu nemajetnosti povinného podala. Podmínkou je, že průběh exekuce ukazuje, že nebude možné s ohledem na nízké příjmy povinného vymoci ani náklady exekuce a tato situace musí trvat nepřetržitě alespoň více než 12 měsíců a povinný musí doložit přesnou výši svých příjmů a dále i to, že například ze zdravotních důvodů nenajde uplatnění na trnu práce. Jen ještě jedna rada na závěr návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného je dobré podávat nejprve u nejnovějších exekucí, neboť tyto exekuce čekají v pořadí na své uspokojení a na tyto se tedy prokazatelně z příjmů povinného na jejich uspokojení nedostává.