Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.833

Nezákonná exekuce neexistujícího dluhu - jak se bránit, zastavit exekuci?

Odesláno: 
Otevřeno 1180 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
našla jsem návrh na exekuci na katastrálním úřadu - záznam na pozemku. Spojila jsem se s navrhovatelem ZP - VZP, kde jsem sdělila, že nejsem jejich pojištěncem a tedy u nich dluh mít nemohu; dokonce u nich mám přeplatek, protože zaměstanavatel omylem posílal pojistné na VZP místo na mnou nahlášenou pojišťovnu.
Protože nejsem identická osoba (adresa, vzdělání), je vymáhán dluh na mne; (nikdy mi návrh nebyl doručen), a musím dokládat (pracovní smlouvy, potvrzení o nemoci, atd.), i když bez právního důvodu má VZP moje plnění ze mzdy (toto mi nechce vrátit ani započítat.
Lze nezákonnou exekuci zastavit jak postupovat při provedení nezákonné exekuce - prokázání po jejím provedení?
 
Zdravím Vás, pokud jsou Vaše informace pravdivé je nutné, abyste podala návrh na zastavení exekuce. Pokud je tato exekuce prováděna přímo oprávněným VZP ČR tak dle ust. § 268 odst. 1 písm. a), písm h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pokud by tato exekuce byla prováděna soudním exekutorem tak dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a), písm. h) občanského soudního řádu. V obou návrzích na zastavení exekuce je třeba uvést, že o nařízení exekuce jste se dozvěděla náhodně, a to z katastru nemovitostí, dále uveďte, že Vám exekuční titul nebyl nikdy doručen, proto nemohl ve vztahu k Vaší osobě nabýt právní moci ani vykonatelnosti a jedná se tedy o nezpůsobilý exekuční titul, na jehož základě nelze exekuci ani nařídit, ani vykonat a exekuce proti Vám vedena by tedy měla být zastavena dle ust. § 268 odst. 1 písm. a) očanského soudního řádu. Dále argumentujte i tak, že dluh na pojistném u oprávněného ani vzniknout nemohl, neboť již od roku ... jste pojištěncem jiné zdravotní pojišťovny, konkrétně ..., což lze doložit i kopií kartičky zdravotní pojišťovny, kterou bych v přiložila jako přílohu k návrhu na zastavení exekuce. S ohledem na výše uvedené skutečnosti je tedy jasné, že exekuce proti Vaší osobě by měla být rovněž zastavena i dle ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu, neboť Vy již dlouhou dobu nejste pojištěncem oprávněného, ale jiné zdravotní pojišťovny.