Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.359

Věřitelé odmítají vydat potvrzení o výši dluhu pro žádost o insolvenční řízení - jak postupovat?

Odesláno: 
Otevřeno 2578 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o odpověď:
Mám několik závazků u bankovních i nebankovních společností. K žádosti o oddlužení přikládám dokumenty prokazující čerpání a zbývající splatnou částku u všech bankovních poskytovatelů, 2 nebankovní mi však odmítají vydat jakékoliv písemné potvrzení, které by soudu čerpání prokázalo.
Mohu i tak podat žádost o oddlužení? Co nastane, pokud se ve lhůtě pro podání přihlášek přihlásí věřitel, který není uveden v žádosti o oddlužení?
 
Zdravím Vás, Vy jako dlužník jste povinen insolvenčním návrhu spojeném s návrhem na povolení oddlužení uvést všechny Vám známě věřitele u nichž máte jakékoli závazky, tedy i ty věřitele u nichž si nejste přesně jist kolik jim dlužíte, s tím, že dlužnou částku uvedete alespoň orientačně. Je to menší zlo, než tyto věřitele neuvést a oni by se do insolvence přihlásili, tak je možné, že by se Vás na to soudce mohl u přezkumného jednání zeptat.
To, že se do insolvenčního řízení přihlásí věřitel, který není uveden v seznamu závazků je celkem obvyklá věc, jen je otázkou s jakou výší závazku a jak mnoho těchto věřitelů bude. Pokud by to byl jeden nebo maximálně dva věřitelé s malými závazky, soud by to až tak dle mého názoru neřešil. Problém by nastal, pokud by tento věřitel byl největší, neboť to by bylo podezřelé a dále by to mohlo i ohrožovat samotné oddlužení jako takové, neboť byste si musel navýšit příjmy pro účely oddlužení formou darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu se solventním dárcem. Pro úplnost dodávám, že tato smlouva musí ze zákona (§ 392 odst. 3 insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.) obsahovat úředně ověřené podpisy obou smluvních stran.