Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.504

Dluhy z manželství a hrozba exekuce v případě vymáhání výživného, alimentů manželkou

Odesláno: 
Otevřeno 821 x
1 odpověď
 
V roce 2016 jsem se s manželem rozvedla. K vypořádání SJM dosud nedošlo. Bývalý manžel mi tvrdí, že máme z doby trvání manželství dluhy v celkové výši téměř půl milionu korun. Pro jejich splácení údajně nemůže platit soudem stanovené výživné a kdybych výživné vymáhala, přestane dluhy platit (a mně bude hrozit exekuce na nevypořídané SJM). Tyto údajné dluhy nikdy nedoložil, na dotazy neodpovídá a já jsem nenašla možnost zjistit, u kterých věřitelů a v jaké výši tyto dluhy jsou - pravděpodobně však alespoň nějaké existují, neboť již v roce 2016 bývalého manžela o peníze někdo přišel upomínat. Vím, že exekuce na plat mi po rozvodu již nehrozí, ale jak je to s exekucí na majetek (myslím tím zejména vybavení domácnosti, elektroniku dětí atd.)? Mám nějakou možnost se bránit?

Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud má bývalý manžel dluhy na výživné, můžete podat návrh na nařízení exekuce pro dlužné výživné. Mám za to, že výživné má šanci být vymoženo (pokud bývalý manžel pracuje a nebere vyloženě minimální mzdu), neboť výživné je přednostní pohledávka a má tedy přednost i před případnými ostatními exekucemi manžela. Mám za to, že tyto věty používá pouze jako výmluvu proč výživné neplatí.
U exekuce na majetek pro dluhy z manželství platí to, že může být nařízena, exekutor by Vás mohl navštívit, vězte však, že ani exekutor nemůže brát vše. Movité věci, které nepodléhají exekuci jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) a je mezi nimi i obvyklé vybavení domácnosti. Což platí pokud cena obvyklého vybavení domácnosti výrazně nepřevyšuje běžné ceny vybavení domácnosti. V těchto ustanoveních je vše výslovně upraveno, proto Vám doporučuji si tato ustanovení nastudovat.