Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.801

Insolvence zaměstnavatele a pracovní neschopnost zaměstnance, DPN pracovníka

Odesláno: 
Otevřeno 852 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Je mi 55 let a od 4.10.2005 pracuji u zaměstnavatele, který je od 30.11.2016 v insolvenci. Od té doby jsem rovněž bez mzdy.
Insolvenční správce 13.2.2017 uzamkl kancelář a sdělil, že výpovědi s dvouměsíční výpovědní lhůtou nám, zbylým zaměstnancům, pošle poštou, jakmile bude mít podklady od externí účetní firmy. Prý to chce stihnout do konce února 2017, aby výpovědní lhůta mohla začít běžet od března.
V nejbližších dnech mě čeká operace, budu mít tedy neschopenku. Vím, že pokud bude vystavena předtím, než obdržím výpověď, budu mít nárok na náhradu mzdy od 4. pracovního dne. Ale pokud budu mít neschopenku např. od pondělí 20.2. a výpověď obdržím do konce února, jak to bude vypadat? Operace spolu s hospitalizaci bude cca 4-5 dní, tj. během příštího týdne.
Děkuji předem za odpověď a zůstávám s pozdravem.
 
Zdravím Vás, neschopenka bude dle mého názoru stejná jako kdyby zaměstnavatel v insolvenci nebyl, insolvence zaměstnavatele ani běh výpovědní lhůty nemá vliv na pracovní neschopnost zaměstnance, pokud je stále zaměstnán u stávajícího zaměstnavatele.