Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.518.652

Nečinnost insolvenčního správce - jak napravit jeho chybné kroky?

Odesláno: 
Otevřeno 1134 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Mohu se zeptat jak postupovat při insolvenci, když správce nedělá co má? 2012 jsme vyhlásili insolvenci a řídili se pokyny právníka který nám řekl, že máme komunikovat se správcem, že on je od toho aby nás provedl insolvencí.
Bohužel jsme včera (09.02.2017) (07.02.2017) zjistili že nám jen lhal a vymýšlel. Při změně zaměstnání nám řekl, že účetní máme předat kontakt a on vše zařídí nebo jsme ho žádali o schůzku aby jsme mohli reagovat na vzniklou situaci, nebo jsme zjistili že jeden zaměstnavatel neplatil ani minimální mzdu a to nemluvím o inzerátu na prodej nemovitosti, který byl jedná velká lež.
Bohužel u soudu jsme zjistili, že máme účetní vše říkat sami, nikoli správce, schůzku jsme měli požádat soud a u prodeje jsme prý nespolupracovali a odrazovali kupce, přitom ani v jednom případě nebyla schopna přijet makléřka.
Mohu vědět jak dál postupovat když nám barák prodali za směšné peníze? A přitom ho mohli prodat za dvojnásobnou cenu, ale díky zmatkům to zájemce zrušil.
Děkuji.
 
Zdravím, zde je to těžké, neboť pokud Vám bylo povoleno oddlužení plněním splátkového kalendáře, tak je dlužník i správce povinen se tímto usnesením řídit. V jednom z výroků tohoto usnesení je, že dlužník má soud informovat o změně plátce mzdy (zaměstnavatele) a dále, že dlužník jej povinen soudu každých 6 měsíců zasílat i přehled svých příjmů.
Pokud jste tohle vše nečinili tak jste do jisté míry i Vy viníky situace v níž se nyní nacházíte.
Při zpeněžení nemovitosti dlužníka je situace ještě obtížnější, neboť jen dlužník a správce ví jak to skutečně bylo. Můžete sice navrhnou odvolání správce, ale jen z důležitých důvodů a navíc tyto důležité důvody byste měly rovněž prokázat. Při zpeněžení nemovitosti je nutná i součinnost dlužníka a to v té míře, že správce spolu se soudním znalcem do nemovitosti pustí a spolupracuje s ním. Je pravdou, že správce má nemovitost zpeněžit za co nejvyšší cenu a co nejrychleji, současně je fakt, že správce nemůže nikoho z potenciálních zájemců ke koupi nemovitosti nutit. Na Vašem místě bych asi vše popsala soudu a doložila vše co mohu doložit na prokázání svých tvrzení, soud Vaše podání zřejmě pošle správci k vyjádření a poté se bude rozhodovat jský postup bude následovat.