Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.870

Promlčení dluhu určeného soudem - po kolika letech? Hrozí exekuce na plat, majetek, nemovitost?

Odesláno: 
Otevřeno 1049 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
při stavbě rodinného domu jsme si nechali zabudovat (zprovoznit) krbovou vložku s výměníkem a komplet topení s nádrží na vodu a podlahovým topením. Písemná smlouva nebyla sepsána, jen ústní dohoda. Topení dodnes nefunguje jak má. Elektrokotel který nám byl firmou zakoupen, dovezen i namontován první topnou sezonu, v měsíci říjnu, nevydržel. Začala z něj stříkat voda. Od opraváře, soudního znalce máme potvrzení, že vůbec nebyl vhodný pro podlahové topení. Abych to zkrátila. Firmě jsme zaplatili jen za dodané zboží (bojler, elektrokotel). Byl tu už i zásobník na vodu i expanzní nádrž. Protože při náhodné kontrole, když manžel přišel na stavbu viděl že dělníci vůbec nevědí jak topení zapojit. Okamžitě je ze stavby vyhodil. Protože navrtali krbovou vložku (v hodnotě 60.000 Kč! ) v místě kde neměli, již jsme nic nezaplatili.
07/2013 proběhl soud o kterém jsme nevěděli (neměli jsme ještě trvalou adresu, jen zřízený odnos na poště). V tu dobu jsme se s manželem brali a pravděpodobně jsme na poštu v průběhu 14dní nedošli. Tím, že jsme tam nepřišli, vše jsme prohráli.
10/2013 se mi do ruky dostal dopis že jsme prohráli soud a máme zaplatit 80.417 Kč spolu s úrokem z prodlení 7,75%. Jelikož jsme zatíženi hypotékou, nepodařilo se nám vše zaplatit. Jsem na mateřské s druhým dítětem, takže splátky také nepřicházeli v úvahu. Zaplatili jsme 55 000 Kč.
Může dojít k exekuci (v dopise se píše, že pokud nedojde v řádné lhůtě k zaplacení věc bude postoupena exekutorovi), existuje promlčecí doba, máme začít splácet zbytek dluhu? Manžel nechce, cítí se poškozen topení není dodělané, nefunguje, evidentně opravdu nevěděli co dělají. Kdyby jsme k soudu dorazili neměla by firma šanci vyhrát. Mě to ale trápí, bojím se, že třeba za 10let nám přijde dopis, že máme zaplatit 500 000 Kč (částka i s úrokem).
Na druhou stranu pokud se firma neozývá, nevyzývá nás k platbě, nechce se mi začít platit splátky abych se zbytečně nepřipomínala. Kdyby práci provedli správně, tak prosím, ale opravdu zkazili na co sáhli. možná si jsou vědomi jak to bylo a těch 55 000 Kč jim stačí.
Pořád se, ale bojím, že za několik let mi přijde výměr na zaplacení nějaké vysoké částky. Můžete mi prosím poradit?
Veronika
 
Zdravím Vás, pokud má firma v rukou rozsudek, kde je Vám uloženo, abyste jí cokoli plnili a Vy jste nesplnili vše co bylo uloženo v rozsudku, tak jediná cesta jak se nyní fakticky vyhnout exekuci je vše doplatit tak, aby neexistoval dluh, který by bylo možné vymáhat formou exekuce, tedy uhradit nejen dluh, ale i příslušenství a náklady právního zastoupení. V opačném případě skutečně riskujete exekuci. To proč jste nešli k soudu již nyní nebude nikoho zajímat, je to smutné, ale je to tak. Pokud by Vám byla způsobena prokazatelná škoda, je nutné tuto skutečnost doložit i formou znaleckého posudku či více posudků a po firmě náhradu škody po úhradě dluhu vymáhat. V opačném případě je hrozba exekuce reálná. Jen dodávám, že právo oprávněného exekučně vymáhat pohledávku po povinném se promlčuje, pokud by oprávněný po dobu 10 let od právní moci rozsudku proti Vám nepodal návrh na nařízení exekuce, což patrně není tento případ.