Počet stránek ve webu: 43.141


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.185

Koupě pozemku - majetek, který není předmětem zajištovacích práv

Odesláno: 
Otevřeno 743 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
rád bych koupil od vlastníka 4 pozemky. Jak jsem zjistil z katastru nemovitostí ČR, předchozím vlastníkem byla do srpna 2016 společnost s ručením omezeným s jedním vlastníkem, na tuto osobu je od května 2016 vydán exekuční příkaz, kde podíl na firmě uvedený není.
Začátkem července 2016 osoba podala návrh na povolení oddlužení kde je obchodní podíl ve firmě zapsán jako "majetek, který není předmětem zajištovacích práv". Zajímalo by mě proto jestli je bez rizika koupit tyto pozemky. Nerad bych společně s pozemkem získal i nepříjemné překvapení v podobě dluhů minulých vlastníků. Jak případně při koupi nemovitosti postupovat?
 
Zdravím Vás, jelikož tyto pozemky nejsou předmětem zajišťovacích práv a pokud bylo dlužníku povoleno oddlužení plněním splátkového kalendáře a pokud dlužník oddlužení řádně plní, tyto pozemky by neměli být v rámci insolvence zpeněženy. ¨
Jiná situace by však nastala v případě, kdy by bylo povoleno oddlužení zpeněžením majetkové podstaty, to by poté tyto pozemky již v rámci insolvence byly zpeněženy insolvenčním správcem. Proto by zde nebylo od věci kontaktovat jednak insolvenčního správce dlužníka a dále i exekutora, který exekutiorské příkazy vydal, popřípadě se o celé věci poradit s advokátem, neboť oddlužení dlužníka by mohlo být rovněž i zrušeno a na jeho majetek by mohl být rovněž prohlášen konkurs, což by znamenalo zpeněžení majetku dlužníka insolvenčním správcem. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na www. cak.cz. Rizika v těchto případech jsou vždy, jen je třeba je co nejvíce eliminovat.