Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.554

Exekuce - dluh u VZP po odstěhování do zahraničí

Odesláno: 
Otevřeno 1178 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
obracím se na Vás v problematické situaci našich krajanů, kteří mají zájem žít a pracovat v ČR. Pomáhala jsem paní Olze při korespondenci s VZP, ohledně dlužné částky jejího manžela, který 2001 získal trvalý pobyt, chvíli v ČR pracoval, poté odjel zpět na Ukrajinu a působil zde.
Neodhlásil se ovšem u VZP, tudíž mu naskočil dluh, jehož výše je při ukrajinských mzdách prakticky neuhraditelná.
Paní Olga od Centra pro integraci cizinců obdržela odpověď na svůj dotaz, co mají nyní dělat, kde se píše, že částka, jež byla už předána k exekuci je prakticky nezvratná. Což u nich dělá plnou výši dluhu.
Paní za mnou přišla kvůli překladu dopisu a poprosit o radu.
Není možné opravdu nic dělat? Nepomohlo by obrátit se na advokátní kancelář?
Je mi jich líto, protože jsou to spořádaní lidé, paní pracuje jako učitelka 1. třídy ZŠ.
Situace tady na jihovýchodě Ukrajiny je složitá, proto mnoho lidí odchází zpět do země svých předků.
Děkuji Vám za odpověď. Učitelka.
 
Zdravím Vás, pokud je tato pohledávka již předána k exekučnímu vymáhání, tak je nutné vyčkat na vyrozumění o zahájení exekuce, a vyčkat na výzvu k dobrovolnému splnění povinnosti a uhradit alespoň část pohledávky, s tím, že dobrovolným plněním se alespoň něco vymůže a exekutor i VZP coby oprávněný by poté mohli být k těmto lidem vstřícnější a exekutor by se v případě bezproblémové úhrady exekučně vymáhané částky mohl za tyto lidi u věřitele přimluvit, aby jim například odpustil příslušenství pohledávky u pojistného na zdravotní pojištění tzv. penále, ale s tím, že by bylo nutné v rámci exekuce uhradit dluh na zdravotním pojištění, případně se zkusit dohodnout s exekutorem na řešení této situace. Obrátit se na advokáta v této věci je rovněž řešení, jen je nutné, aby Vaše známé k advokátovi doprovázel Čech, který advokátovi lépe osvětlí celou situaci, a známým doporučte, aby před návštěvou advokáta dohledali co nejvíce listin ohledně této pohledávky. Je škoda, že nepíšete za jaké období je dlužné pojistné a penále vyměřeno, neboť část tohoto dluhu by mohla být promlčena, už proto bych se známými advokáta navštívila. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz