Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.583

Exekuce na promlčený dluh z půjčky a za popelnice (poplatek za svoz TKO)

Odesláno: 
Otevřeno 1158 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
2003 jsem si vzala půjčku v bance, měla jsem ji splatit 2005, chybělo mi doplatit asi posledních 3000 Kč. Bohužel jsem si myslela, že jsem splatila vše, posílala jsem peníze ze zahraničí. Nedávno jsem se dozvěděla že mám exekuci - dlužím již okolo 50 000 Kč. Je to už ale 12 let, je možně že ten dluh je již promlčený?
Jak mám dále postupovat?
Také jsem zjistila že mám dluh za popelnice, je nutné ho ale platit, když ho hradím v jiné zemi? V ČR už delší dobu trvale nežiji? (od 2004, myslím, že někdy v té době vznikl ten zákon o odpadech)
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, promlčecí doba v případech exekučního vymáhání pohledávky činí 10 let, ale tato doba se počítá od právní moci exekučního titulu (rozhodnutí, které Vám uložilo exekučně vymáhanou pohledávku uhradit). Proto mám za to, že tato pohledávka nejspíše promlčena nebude, ačkoli to není vyloučené, neboť jsem exekuční titul neviděla. Je však otázkou, zda Vám byl exekuční titul řádně doručen, tedy zda věřitel věděl, že žijete v zahraničí a poštu, která je Vám v ČR doručována si tedy nepřebíráte. Pokud jste tuto skutečnost věřiteli neoznámila, bude nutné prozkoumat právní moc exekučního titulu, a pokud je to již více než 10 let stará věc, bude nutné podat k exekutorovi návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V návrhu na zastavení exekuce vzneste námitku promlčení práva oprávněného vymáhat tuto pohledávku exekučně, neboť od právní moci exekučního titulu uplynulo více než 10 let, . Jen uvádím, že oprávněný musí do 10 let podat návrh na nařízení exekuce na majetek povinného.
Pokud by od právní moci exekučního titulu 10 let neuplynulo, bude nutné exekuci uhradit. K dluhu za odpad uvádím, že jej budete muset uhradit, v opačném případě se vystavujete riziku exekuce a současně na úřadě řekněte se dlouhodobě zdržujete v Německu a případně si v ČR odhlašte trvalý pobyt, aby se podobná situace neopakovala.