Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.523

Exekuce na závazek společnosti vůči jednateli a hlášení exekutorovi

Odesláno: 
Otevřeno 1660 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu, ohledně exekuce vedené na fyzickou osobu, která je v současné době u nás ve společnosti vedena jako jednatel, s odměnou 2.000 Kč hrubého/měs.
Na jednatele přišel exekuční příkaz - přednostní srážka. Společnost má vůči tomuto jednateli závazek z půjčky. Máme povinnost ze splátek půjčky jednateli také srážet exekuci, tj. splátku zasílat na exekutora? Případně je tento závazek povinen hlásit na exekutorský úřad?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, bohužel nepíšete jaký exekuční příkaz Vám byl doručen, předpokládám však, že se jedná o exekuční příkaz k provádění srážek ze mzdy. Mám za to, že není-li exekutor ve Vaší společnosti zaměstnán jako zaměstnanec v pracovním poměru, tak Vy ani nemůžete z jeho příjmů nic srážet a exekutorovi jste povinni oznámit, že povinný (jednatel) není zaměstnancem společnosti, nicméně, ale, že jednatel má od společnosti příjem ve výši 2.000,- Kč hrubého měsíčně, to jako odměnu za výkon funkce jednatele. Nicméně ani z této částky však nelze pro účely exekuce provádět žádné srážky.
Mám za to, že jste rovněž exekutorovi povinni oznámit i to, že jednatel má za společností pohledávku, z jakého důvodu a v jaké výši je tato pohledávka, ke dni doručení exekučního příkazu. Následně již bude na exekutorovi, zda Vám zašle exekuční příkaz k přikázání jiné peněžité pohledávky povinného či nikoli, a pokud se tak stane, tak poté, ale skutečně až poté by mohla společnost místo hrazení splátek půjčky jednateli tyto splátky zasílat přímo exekutorovi, dříve však nikoli.