Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.544.663

Exekuce na výživné - matka nechce přebírat peníze na výživné, alimenty

Odesláno: 
Otevřeno 1208 x
1 odpověď
 
Dobrý den. Exekuce na plat ohledně výživného na mého syna:

soudním rozhodnutím (na výzvu matky dítěte) mi byla v lednu 2014 dána exekuce na plat vzhledem k neplacení výživného a dluhu na něm. Dluh byl ještě v roce 2014 splacen a nyní se exekučně strhává z mého platu celá částka výživného.
V současné době se chci zbavit exekuce na plat, ale s matkou syna není rozumná řeč. Nechce mi poskytnout číslo účtu, kam bych výživné zasílal a ani peníze osobně přebírat nechce. Tvrdí, že jí vyhovuje tato forma, která v současnosti je, tedy že mám exekuci na plat. Toto samozřejmě nevyhovuje mě.
Chci se tedy zeptat jak mám postupovat abych se exekuce na plat zbavil. Samozřejmě výživné platit chci a budu. Díky za odpověď
 
Zdravím Vás, v tomto případě budete muset podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V tomto návrhu je nutné argumentovat tak, že dlužné výživné bylo uhrazena již v roce 2014 a nyní je exekuce vedena pouze na běžné výživné. S ohledem na uvedenou skutečnost tedy máte za to, že důvody pro nařízení exekuce již pominuly a že výživné budete hradit i nadále, a to klidně i formou poštovní poukázky, neboť situace, kdy je exekuce déle než 24 měsíců vedena pouze na úhradu běžného výživného je pro Vás velice nepříjemná a stresující. Je nutné uvést, že výživné budete hradit i poté co by došlo k zastavení exekuce, a to klidně i formou poštovní poukázky ve prospěch nezletilého, resp. jeho matky. Uvidíte jak bude o tomto návrhu rozhodnuto. Mám za to, že by zde mohla být šance na to, aby byla exekuce zastavena.
Pokud Vám matka nechce sdělit číslo účtu a peníze nechce přebrat ani osobně, tak výživné hraďte složenkou a ústřižky od těchto složenek si schovávejte.