Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.958

Exekuce na mzdu a důchod - výpočet srážky pro exekutora

Odesláno: 
Otevřeno 1757 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem zaměstnaný a pobírám částečný invalidní důchod ČID. Na mzdu mi byla uvalena exekuce. V exekučním příkazu je vysloveně napsáno "plátce mzdy bude srážet 1 třetinu mzdy bez odečtení základní nezabavitelné částky, když tato je zohledněna u plátce česká správa sociálního zabezpečení."
Čistá mzda tento měsíc činila 22.345 Kč, výše důchodu je 7 036 Kč. Ze mzdy mi byla zabavená částka 16.166 Kč. Firma mi vyplatila 6240 Kč. Jsem ženatý a mám jedno dítě. Jedná se o exekuci nepřednostní. Je postup mzdové účetní správný?
Účetní výši mého důchodu nezná a při jakékoliv komunikaci s ní, mě obrací na exekutora. Podle kalkulačky výpočtu srážek ze mzdy na portálu Exekutorské komory by celková nezabavitelná částka měla být 15387 kč. Ale této částky nedosahuji. Děkuji
 
Zdravím Vás, postup Vaší mzdové účetní je nesprávný, neboť výše Vašich příjmů je nutné pro účely exekučních srážek sečíst. Tedy sečíst mzdu + důchod, což činí 29.381,- Kč. Následně z této částky je nutné počítat výši srážek. Pokud by se jednalo o exekuci nepřednostní tak by Vám měla být skutečně vyplacena částka ve výši 15.387.- Kč a pokud by se jednalo o exekuci přednostní tak by Vám měla být vyplacena částka v celkové výši 12.310,- Kč. Proto je nutné tuto situaci řešit s Vaší mzdovou účetní, aby Vám o tu částku o kterou Vám sráží více srazila v příštím měsíci méně, neboť takto postupuje v rozporu se zákonem. Výši srážek ze mzdy je možné si ověřit i na stránkách http://www.vyplata.cz.