Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.702

Odložení exekuce na mateřské dovolené - může o to matka dítěte požádat?

Odesláno: 
Otevřeno 1201 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2015-2017 platím exekuci a ještě musím platit dál.
Prozatím jsem měla na to, aby mi nějaké peníze strhávali, ale teď jsem na mateřské a můj příjem je 7100 Kč.
Jsem sama z dcerou, takže nemůžu z mateřské posílat vůbec nic abychom přežili. Žádný majetek nemám. Bydlím v pronájmu a vybavení bytu je zapsané v nájemní smlouvě, takže na něj exekutor nemůže.
Co se dá dělat? Je v tomhle případě možné požádat o odložení exekuce? Hrozí mi v případě neplacení i vězení? Prosím o radu už jsem zoufalá. Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, vězení Vám rozhodně nehrozí, vězení pro dlužníky u nás neexistuje. Ve Vašem případě bych však zkusila podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), kde navrhnete, aby byla exekuce zastavena z důvodu nemajetnosti povinného, neboť jste matka samoživitelka a dne … jste nastoupila na mateřskou dovolenou, kdy tzv. mateřská, kterou pobíráte činí pouze 7.100,- Kč a máte v péči nezletilou dceru, což je nutné exekutorovi doložit rozhodnutím o přiznání mateřské. S ohledem na výše uvedené skutečnosti tedy máte, za to, že exekučně nebude vymožena ani náhrada nákladů exekuce a že v budoucnu není předpoklad navýšení Vaších příjmů. O odklad exekuce dle ust. § 54 exekučního řádu ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu, můžete rovněž požádat, a to minimálně do doby než bude rozhodnuto o návrhu na zastavení exekuce, neboť mám za to, že splňujete podmínky popsané v ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu, tedy, že jste se přechodně bez své viny ocitla v situaci, kdy by neprodlený výkon rozhodnutí či exekuce mohly mít pro Vás a členy Vaší rodiny neblahá vliv a oprávněný by nebyl odkladem exekuce vážně poškozen. Přeji Vám pevné nervy a hodně sil.