Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.445.050

Hrozba zadlužení manžela - jak může manželka neručit za nové dluhy se kterými nesouhlasí a o kterých neví? (manžel je v zahraničí)

Odesláno: 
Otevřeno 776 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
můj manžel je Američan s přechodným pobytem v ČR.
Chce se mnou rozvést. Odjíždí z ČR v pátek 13.1.2017 a nechává vše na mně, i rozvod.
Protože je majitelem kreditní karty s limitem čerpání 50.000 USD a má historii vysokého zadlužení, chtěla bych se nějak chránit.
Podle mých informací mne u nás oddělení SJM nechrání díky novému exekučnímu zákonu. Rozvod bude nějakou dobu trvat.
Pokud by tedy na jeho straně v USA, kde já nejsem rezidentem od r. 2009 vznikly dluhy, jsem za ně spoluodpovědná? Děkuji.
 
Zdravím Vás, bohužel Vám na tuto otázku odpověď nedám, neboť neznám právní úpravu v USA, ale pouze v ČR. Dle českého práva platí, že odpovídáte pouze za dluhy vzniklé za trvání manželství a nikoli za dluhy vzniklé po rozvodu (zániku manželství), neboť společné jmění manželů (SJM vzniká sňatkem a zaniká zánikem manželství, v tomto případě tedy rozvodem). Mám za to, že by nebylo od věci se poradit v této věci v nějaké větší zahraniční advokátní kanceláři, mám za to, že zde by Vám odpověděli lépe než já. Americké právo je částečně psané, ale je založené zejména na soudních precedentech a člověk běžně nemá možnost se k americkým zákonům a soudním precedentům v oblasti manželského majetkového práva dostat. Vím, že zahraniční advokátní kancelář, která se vyzná i v právu USA je SSD (Squire Sanders and Dempsey), mám za to, že mají pobočku i v Praze. Myslím si všakm že i více těchto renomovaných zahraničních advokátních kanceláří by Vám mohlo poradit, bohužel služby těchto kanceláří nejsou zrovna levné,