Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.518.423

Dědění dlužníka s exekucí - co se stane s podílem nemovitosti, kterou zdědí?

Odesláno: 
Otevřeno 1423 x
1 odpověď
 
Zdravím.
Rodiče vlastní rodinný dům RD. Každý z jeho poloviny. Tento dům, ale nehodlají za života jmenovitě přepsat ani na jednoho z nás - tří dávno dospělých dětí. To by bylo celkem v pořádku, kdyby bratr neměl vysoké dluhy, které nesplácí a nikdy splácet nebude. Je na něj vydáno i několik exekucí.
Pokud se nepletu, tak po úmrtí jednoho z rodičů, exekutoři "napadnou" dědický podíl mého bratra. A může se stát, že dům zabaví a prodají - nepletu se? Co by opravdu v případě úmrtí z jednoho rodičů následovalo?

Vaši odpověď chci nechat přečíst rodičům a třeba je takto přesvědčit jednat. Nerada bych, aby pak jeden z rodičů zůstal bez střechy nad hlavou jen kvůli neznalosti.

Moc děkuji za odpověď Petra K.
 
Zdravím Vás, v dědickém právu po novele se příliš nevyznám, to bude lepší se obrátit přímo na kolegyni, která se zde zabývá přímo dědictvím.
Je pravdou, že pokud by jeden z rodičů - vlastníků nemovitosti zemřel, tak by dědil jeho pozůstalí manžel polovinu majetku a zbylá část majetku by se dělila mezi jeho děti, a to rovným dílem. Pokud by byl jeden z dědiců v exekuci a hodnota jeho dědického podílu by byla v kladných číslech (tedy, že majetek by převyšoval nad dluhy), tak tento dědic musí dědictví přijmout a jeho nově nabytý dědický podíl by mohl být exekučně zabaven a jednalo-li by se o nemovitost, tak případně i prodán v dražbě pořádané soudním exekutorem. Proto mám za to, že by převod nemovitosti na jedno či dvě děti bez dluhů byl na místě, s tím, že zadlužený syn by dostal určité peníze, které by byly použity na úhradu jeho exekucí. Bydliště rodičů by se dalo ošetřit služebností užívání nemovitosti rodiči například na 30 let od účinnosti převodu nemovitosti. Dříve to bylo věcné břemeno doživotního užívání nemovitosti.