Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.888

Exekuce a zasílání výplaty na cizí účet - může exekutor cizí účet obstavit?

Odesláno: 
Otevřeno 4094 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím vás o radu. Známému obstavili účet, z důvodu exekuce, na který mu chodí výplata. Jelikož se dostal tedy do situace, že nemůže zaplatit nájem, protože si nemůže vybrat žádnou částku, hledáme řešení, aby mu již další výplata na jeho účet zasílána nebyla.
Ale jelikož mu zaměstnavatel vyplácí peníze pouze na účet můj dotaz tedy zní, zda-li si může třetí osoba založit svůj účet a nechat na něj posílat výplatu dotyčného. Může někdo tento účet na třetí osobu obstavit i když tam chodí výplata povinného? Popř. hrozí jakékoliv jiné riziko třetí osobě?
Děkuji mnohokrát za odpověď
 
Zdravím Vás, v prvé řadě bych se zkusila dohodnout se zaměstnavatelem na výplatě mzdy v hotovosti nebo formou poštovní poukázky (složenky), a to proto, aby Vaše, u známému nebyla mzda zasílána na blokovaný účet. Víte zasílání mzdy povinného na účet třetí osoby je vždy problematické, neboť tento postup je obcházením zákona, který by mohl vést i k naplnění skutkové podstaty trestného činu zkrácení věřitele. Pokud Váš známý potřebuje peníze, měl by jít na pobočku banky, u níž má veden blokovaný účet a banku v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) požádat o výplatu nezabavitelné částky, která je rovna dvojnásobku životního minima, tj. cca 6.820,- Kč. Na jeho žádost mu banka tuto částku vyplatí. Jen dodávám, že o výplatu této částky je však možné požádat pouze jedenkrát po celou dobu vedením exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O této skutečnosti by měl být povinný exekutorem písemně poučen. Jen dodávám, že pokud by exekutor zjistit na jaký účet je povinnému zasílána mzda, mám za to, že by mohl zablokovat i tento účet, i když tento výklad je odvážnější.